Multimédia

2008.09.03. 14:28

Törvénysértő minisztériumok?

<p>A minisztériumok egy része nem tartja be a elektronikus információ-szabadságról szóló törvényt.</p>

Több minisztérium nem tartja be az elektronikus információ-szabadságáról szóló törvényt. Ez írja elő, hogy milyen adatokat, jogszabályok és miniszteri rendeletek tervezeteit, előterjesztéseket, szakmai indoklásokat és hány napig kell kötelezően nyilvánosságra hozniuk az interneten, hogy bárki ingyen hozzáférhessen, és adott esetben véleményezhesse azokat. A tárcák egy része mégis fittyet hány a törvényre, mert a mulasztásért senki sem bünteti meg őket - állítják civil szervezetek.

Az Elektronikus információ-szabadságáról szóló 2005. évi XC. törvény (röviden: Eitv) előírásai alapján a Nonprofit Szektor Analízis Egyesület (NOSZA) végezte a kutatást. Azokat a törvényjavaslatokat vizsgálták, amelyeket a megfelelő szaktárca készített elő, majd a kormány 2008. első félévében nyújtott be az Országgyűlés elé. A bizottságokra és a képviselőkre nem vonatkoznak az Eitv előírásai.

A felmérés szerint az idei első félévben 25 olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amelyeknél egyáltalán nem volt előzetes társadalmi egyeztetés elektronikus úton. Az igaz, hogy a törvény nem is írta ezt elő valamennyinél, de a civilek szerint szükség lett volna rá például a Pénzügyminisztérium esetében az 1 és 2 forintosoknál a kerekítés szabályainál, az Egészségügyi Minisztériumnál az egészségbiztosítási pénztárakról szóló 2008. évi I. törvény felülvizsgálatánál vagy az agrártárcánál a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosításánál.

A civilek szerint az egyik legkirívóbb példa a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítéséről szóló törvénymódosítási javaslat, amit az önkormányzati és területfejlesztési miniszter április 26-án nyújtott be az Országgyűlésnek. Ehhez képest a tárca honlapján a közzététel időpontja április 15-e, a véleményezési határidő pedig április 30. Ez tehát azt jelenti, hogy a miniszter még azelőtt beterjesztette az ! Országgyűlés elé, hogy lejárt volna a véleményezésre, hozzászólásokra biztosított 15 nap - mondta a Független Hírügynökségnek Verebes Ingrid, a NOSZA Egyesület projekt-koordinátora.

A civilek szerint az Eitv. hatályba lépése óta eltelt 2,5 év nem volt elég ahhoz, hogy a minisztériumok maradéktalanul betartsák a törvény előírásait. Általános tendencia, hogy a legtöbb törvénytervezet egyeztetés nélkül vagy a véleményezésre alkalmas egyeztetési idő nélkül kerül az Országgyűlés elé. A NOSZA szerint a Pénzügyminisztérium a mai napig úgy véli, hogy az Eitv. előírásai rá nem vonatkoznak. A honlapjukon nincs olyan felület, amit az állampolgároknak biztosítanának, hogy véleményt nyilváníthassanak, illetve a
jogszabály-tervezeteket is leginkább akkor teszik közzé, amikor már benyújtották az Országgyűlésnek.

A kutatás arra is rámutatott, hogy vannak olyan minisztériumok, melyek szinte az összes általuk előterjesztett tervezetet sürgősnek ítélik meg, vagyis a törvény által előírt legalább 15 napos véleményezési határidőnél kevesebbet biztosítanak. A civilek külön kiemelték az egészségügyi, a szociális és munkaügyi Minisztériumot, valamint a környezetvédelmi és vízügyi tárcákat.

Verebes Ingrid hozzátette: a tárcák közül az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján valósul meg leginkább a párbeszéd a jogalkotók és az állampolgárok között a fórum keretein belül. Ugyanakkor még itt is vannak hiányosságok: az elmúlt félévben gyakran nem adták meg a közzététel időpontját és a véleményezési határidőt sem, valamint levették a honlapról a korábban véleményezhető tervezeteket, pedig azoknak az elfogadás utáni egy évben még elérhetőnek kellene lenniük.

Bár a törvényeket azért hozzák a jogalkotók, hogy azokat be is tartsák, az Eitv-nek megvan az a hátránya, hogy nincs benne szankció. Ez azt jelenti, hogy elméletben az összes minisztériumra nézve kötelező, mégis fittyet hánynak rá, mert megtehetik, hiszen nem büntetik meg őket a mulasztásért. Verebes Ingrid hozzátette: a civileknek csak annyi mozgásterük van, hogy felhívják a figyelmet a hiányosságokra, és megkérik őket, hogy pótolják azokat és változtassanak a magatartásukon.

Az elemzéseket a www.jogalkotas.hu honlapon lehet elolvasni.

  • Egyedi háttér jár a lopott XP-hez
    Fekete pont helyett fekete háttérképet kaphatunk a Microsoft-tól, ha másolt Windows XP használatára vetemednénk.

  • "Szeretni foglak ismerni téged"
    Vajon melyikünket szeretné megismerni Jennifer-t? Igaz, a lány csak kicsit beszélni magyar: "A nevem van elszalasztja Jennifert ma láttam a profilodat és intrested lettem benned."

  • Itt a Google böngészője
    Konkurenciát kap a Firefox és az Internet Explorer. A Google böngészője alaposan felforgathatja a jelenlegi piacot.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!