Multimédia

2008.08.25. 16:13

A home videók miatt is perelnének a kiadók

<p>Már a "konyhai videók" feltöltésével is bajba sodorhatjuk magunkat?</p>

Úgy látszik a különböző videómegosztó portálok örökzöld témát nyújtanak abban a monstre-hosszúságú vitában, hogy bizonyos tartalmak feltöltése vajon
kielégíti-e a kalózkodás fogalmát. A jó ideje zajló huza-vona most újabb fejezettel gazdagodik egy, az Egyesült Államokban meghozott, precedens értékű döntés révén.

A pert indító amerikai férfi még 2007 elején töltött fel egy videót, melyen néhány hónapos kisfia ropja a konyhában, a háttérben pedig a népszerű előadó, Prince egyik dala szól. A mindössze fél perces felvétel valamiért szemet szúrt a jogtulajdonos Universal Music-nak, és az néhány hónappal később azzal fordult a YouTube-hoz, hogy távolítsák el a videót annak jogsértő mivolta miatt.

A videómegosztó eleget tett a kiadó kérésének, a feltöltő házaspár viszont sérelmezte az eljárást, mondván: az ominózus tartalom nem kereskedelmi célokkal került fel a portálra, a kiadónak nem volna jogalapja annak eltávolítására. A YouTube második körben igazat adott a házaspárnak és a baba-tánc visszakerült az adatbázisba, a sértődött férj pedig bírósághoz fordult.

A bíróság ítéletében kimondta, hogy szükségszerű különbséget tenni felhasználás és felhasználás között, ebben az esetben pedig nem lehet szó jogvédett tartalom megsértéséről, mivel a felhasználókat a jóhiszeműség vezette. A kiadó elmarasztalást kapott a törvény helytelen értelmezése miatt. A döntés iránymutatásként szolgálhat a kiadók, a szolgáltatók, valamint a felhasználók részére, a dolog érdekessége viszont az, hogy a megszokottól eltérően ezúttal a kiadó húzta a rövidebbet.

A videót " target="_blank">ezen a linken nézhetik meg.

  • Négy magyar érem az informatikai diákolmpián
  • Bonsai macska: a legjobb e-mail csalások
  • Álérdeklődőkkel manipulált a lengyel cégóriás
  • Intelligens kamerák őrzik a vasúti kábeleket
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!