Multimédia

2008.06.09. 11:30

Tüzes laptopok

<p>Játékkonzol, laptop, mobiltelefon, de még hordozható lejátszó is képes lehet lakástüzeket okozni. A tapasztalatok szerint valós veszélyt jelenthetnek a túlmelegedett akkumulátorok, azonban megfelelő elővigyázatossággal elkerülhetőek a tűzesetek.</p>

Hetente lehet olvasni olyan tűzesetekről, melyeket laptopok okoznak. Az erről szóló hírek jellemzően a "töltőn feljetette..." mondatokkal kezdődnek, bár vannak egészen elképesztő tűzesetek is, amikor is a felhasználó elővigyázatos volt ugyan, mégis sűrű füst fogadta, mire hazaérkezett. A felelős szinte kivétel nélkül a mobileszköz akkumulátora.

A gyártók kínosan ügyelnek rá, hogy kivédjék ezeket az eseteket, hiszen óriási presztizsveszteséget jelenthetnek a kigyulladt eszközök. Olykor-olykor azonban mégis becsúszik egy-egy hibás modellsorozat, mint ahogyan az a Dell noteszgépeivel is történt nemrég. Az egyik ilyen modell minden különösebb külső beavatkozás nélkül borult lángba egy széles körben beharangozott konferencián Japánban, így aztán jókora nyilvánosságot kapott az eset. Eztán a Dell rögtönvisszahívott 35.000 olyan noteszgépet, melyben ugyanaz az akkumulátor szolgált, mint a lángba borult gépben.

Jellemzően ez a gyakorlat egy-egy ilyen eset kapcsán. A gyártók nem is tehetnek mást megtépázott nimbuszuk helyreállításáért, mint díjmentesen kicserélik a problémás modelleket. Korábban így tett az IBM, a Sony, és a Hewlett-Packard is, gyakorlatilag egyik márka sem menekülhet meg a kínos esetek elől. A "tüzes slágerlista" éllovasa pedig újabban az Apple népszerű mp3 lejátszója, az iPodShuffle, illetve annak korábbi változatai.

Pár hete például arról lehetett hallani, hogy egy amerikai kisvárosban élő családot hazaérvén egy égő otthonuk látványa fogadta, mint később kiderült, bekapcsolva felejtettek egy Xbox360 játékkonzolt, ez okozta a tüzet. Már csak azért is keltett nagy visszhangot a történet, mivel a legritkább eset, hogy egy konzol tüzet okozzon, már csak ezért sem árt az elővigyázatosság.

Bár óriási balszerencse kell ahhoz, hogy pont olyan modellt fogjunk ki, mely hajlamos lehet galibát okozni, az elővigyázatosság azért nem árt. Az ilyen esetek elkerülése végett elég csupán annyit tennünk, hogy hosszabb időre nem hagyjuk a hálózati töltőn eszközeinket, ha épp nincs senki a közelben. Ettől függetlenül a felhasználó joggal várhatja el, hogy az általa megvett eszköz semmilyen körülmények között ne borítsa lángba az irodáját vagy otthonát, a tapsztalat szerint nem árt egy apró szerencse is a választáshoz.

 

Kapcsolódó:

  • Multimédia rovatunk
  • A legtöbb vírust magunk telepítjük
  • EURO 2008 - Az idei EB hivatalos játéka
  •  

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!