Multimédia

2008.06.10. 10:50

Kipróbáltuk a Firefox 3-at

<p>Bár végleges verzió még mindig nincs, a Firefox 3 már majdnem kész, a jelenleg elérhető RC 2 verzió a végfelhasználóknak készült. Az új böngésző első látásra roppant kellemes benyomást kelt.</p>

Becslések szerint világszerte mintegy 150 millió user használ Firefox-ot. Igaz, például a Microsoft böngészőjét, az InternetExplorer-t jóval többen preferálják, annak ellenére, hogy használati értékében a Firefox egy sokkal kifinomultabb webes felületet biztosít, mint a konkuresek, ezen fölénye pedig csak nőhet a 3-as verzió megjelenésével.

Belbecs

Mintegy másfél éve tart a Mozilla új böngészőjének fejlesztése. A Firefox 3 számos újdonsággal kecsegtet elődjéhez képest, első körben mindenképp a sebességét kellene megemlítenünk: A JavaScript alkalmazások kétszer olyan gyorsan töltődnek be, mint a 2-es verzió esetében. Ez már csak azért sem elhanyagolható szempont, mivel újabban egyre népszerűbb eszköz a JavaScript a fejlesztők körében, a weboldalak tetemes része használja a technológiát.

A Mozilla újdonsága nem csak gyors, hanem szerény is. Legalábbis ami a memóriaigényeit illeti. Az újszerű, dinamikus memóriakezelés révén a Firefox3 takarékosan bánik a rendelkezésre álló memóriával, ezen erénye különösen jól jöhet, ha például Windows Vista operációs rendszert használunk, mivel a Microsoft újabb rendszere köztudottan pazarló mód bánik az erőforrásokkal. Az előzetes teszteredmények szerint a MozillaFirefox mind a memóriakezelést, mind pedig a sebességi adatokat tekintve kenterbe ver valamennyi konkurens szoftvert.

Átalakult a böngésző címsora, amely nem csupán megjegyzi az előzetesen megtekintett oldalakat, de ikont és címet is csatol a weboldalak eléréséhez. E tekintetben azonban nem működik kifogástalanul a Firefox, ugyanis első körben nem az egyes kezdőoldalakat rendeli előre a sorban, hanem időrendi sorrendben listázza a megtekintett oldalak címeit.

Teljesen újszerű a beépített letöltésvezérlő program is. Az egyszerű felület maradt, használati értéke viszont nőtt. Aki nem ipari mennyiségben tölt le, annak tökéletes alternatíva lehet, nincs szükség más letöltésvezérlő telepítésére. Az alapos külső ráncfelvarráson túl a hozzárendelt ikonok révén állíthatjuk meg, vagy szüneteltethetjük letöltéseinket, itt is a praktikum játssza a főszerepet.

Külcsín

Manapság az ergonómia is fontos szerephez jut a szoftveres alkalmazásokat illetően. Ami a böngésző külső megjelenését illeti, a Firefox - ha lehet - még inkább testreszabható, számtalan eszközt biztosít a felhasználóknak, hogy mindenki egyéni igényeire szabja azt, a könyvjelzők és a gyorsindító ikonok kezelése egyszerű, arról nem is beszélve, hogy a letölthető témák között bárki találhat kedvére valót, hogy a Firefox ne csak praktikus, de a szemnek is tetsző legyen. A könyvjelzők, előzmények közötti eligazodást az SQLite alapú mini-adatbázis teszi lehetővé, amely pofonegyszerű felhasználói felületet kínál.

A Mozilla hivatalos kiegészítőin túl egy vagon más letölthető add-on közül válogathatunk a világhálón. Ezeket a MozillaAdd-ons Manager segítségével kezelhetjük, amely úgy telepíti a kiszemelt kiegészítők, hogy közben le sem kell állítanunk a szoftvert. Nincs is más dolgunk, mint megjelölni azokat az oldalakat, amelyekről letölteni szeretnénk, a manager program pedig kilistázza az elérhető kiegészítőket.

Már csak napok kérdése, és bárki számára elérhető lesz a Mozilla Firefox 3-as verziója. A szoftver 47 különböző nyelven jelenik meg, Linux, Mac, és Windows platformokra egyaránt elérhető lesz majd. Aki máris kíváncsi az újdonságra az letöltheti a próbaverziót, amely gyaníthatóan alig csökevényesebb, mint a majdani teljes változat.

Kapcsolódó:

  • Tüzes laptopok
  • Érkezik az új Firefox
  • Drasztikusan csökkenhet a Blu-ray ára
  • A legtöbb vírust magunk telepítjük
  • Multimédia rovat
  •  

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!