Magyarország

2010.07.08. 17:35

Kormányszóvivő: A kormány nem avatkozhat bele önkormányzati ügyekbe

<p>A kormány nem nevezhet ki kormánybiztost önkormányzati ügyek intézésére - reagált a Független Hírügynökségnek a kormányszóvivő.</p>

Nagy Anna közölte, az önkormányzatok függetlenségét sértené, így alkotmány- és törvényellenes lenne egy kormánybiztos kijelölése. Mint arról már hírt adtunk, a felsőzsolcai károsultak kormánybiztos kinevezését követelik az árvíz utáni helyzet rendezésére. Az árvíz sújtotta területet csütörtökön bejáró Vona Gábor jobbikos országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke szerint a kormánybiztos kinevezése teljesen jogos követelés, mert a problémák a helyi vezetésen már túlnőttek, és valamilyen kormányzati beavatkozásra van szükség.

Önkormányzati ügyekbe a kormány nem szólhat bele, ez alkotmány- és törvényellenes lenne - mondta Nagy Anna. Amit lehet, megtesznek, Bakondi György - az országos katasztrófavédelem főigazgatója - személyében továbbra is miniszteri biztos koordinálja a kárelhárítást, illetve az árvízben tönkrement magánházakra szánt, több mint 3 milliárd forintból is a nagyobb rész, 1,7 milliárd jut Felsőzsolcára. Ez a pénz még ebben a hónapban a kincstár alszámlájára kerül, ahonnan a kárfelmérés után lehívható lesz - tette hozzá.

A kormányszóvivő közölte, az önkormányzaton kívül egyházi és társadalmi szervezetek is részt vesznek az adományok osztásában. Az önkormányzatnál felmerülő problémákat azonban az önkormányzatnak kell saját hatáskörben megoldania, ebbe a kormány nem avatkozhat bele - mondta.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!