Friss hírek

2009.05.04. 16:14

Nemzetközi bíróság felállítását kezdeményezi Moszkva a kalózkodás ellen

<p>Egy speciális nemzetközi bíróság felállítását javasolta hétfőn Oroszország. Az orosz elnök szerint ez a testület a kalózkodás elleni fellépés igazságszolgáltatási részét képezné.</p>

Dmitrij Medvegyev azt mondta több orosz hírügynökségeknek, hogy Moszkva más országokkal együttműködve szeretné elérni ennek a bíróságnak a létrehozását. Az orosz államfő közölte: utasította a legfőbb ügyészt, Jurij Csajkát, hogy vegye fel a kapcsolatot azoknak az országoknak az ügyészi szerveivel, amelyek hajózását fenyegetik a szomáliai kalózok.

"Minden lehetőséget számba kell venni, beleértve egy nemzetközi büntetőbíróság létrehozását is" - mondta az orosz elnök. Oroszország azon országok egyike, amely haditengerészeti egységet küldött Szomália partjaihoz, hogy megpróbálja megfékezni az egyre nagyobb méretű kalózkodást a stratégiai fontosságú Ádeni-öbölnél.

Az orosz védelmi minisztérium április 28-án közölte, hogy egyik hadihajójának legénysége 29 kalózt fogott el Szomália partjainál. A kalózok számos orosz és ukrán kereskedelmi tengerészt ejtettek foglyul az elmúlt időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!