Miskolc hírei

2012.09.15. 17:37

Roma festőművészek kiállítása Budapesten

Budapest - Négy fiatal roma festőművész tizenöt festményét állítják ki a budapesti Citi Szolgáltató Központ irodaházában.

Budapest - Négy fiatal roma festőművész tizenöt festményét állítják ki a budapesti Citi Szolgáltató Központ irodaházában.A Citi helyi közösségek és a sokszínűség támogatása iránti globális elkötelezettségével összhangban, a Budapest Citi Szolgáltató Központ Önkéntesmunka-szervező bizottsága Roma Galéria kiállítást szervez a szolgáltató központ Aréna Corner irodaházában. A Budapesti Roma Galéria Egyesület négy fiatal, tehetséges roma festőtagjának tizenöt kiállított műve kiegészül két, ugyanabban az alkotóműhelyben tevékenykedő nem roma festőművész alkotásaival, így összesen húsz festményt állítanak ki a szolgáltató központ folyosóin és irodáiban 2012. szeptember 12. és október 8. között.

Balogh Tibor (1975), Káli-Horváth Kálmán (1975), Vári Zsolt (1974), Kiss Sándor (1974) roma művészek, valamint Borkó Marianna (1977) és Szerényi Gábor (1953) a kiállított művek készítői.

2012. szeptember 12-én délután dolgozói találkozó keretében tartották a kiállításmegnyitó ünnepséget, amely a Citi régiós operáció és technológia szervezetén belül megrendezett Kulturális Hét eseményeit bővítette. Maurice Thompson, a budapesti Citi Szolgáltató Központot is magában foglaló Citi International plc vezérigazgatója, illetve a Citi vezérigazgatója az Egyesült Királyságban. Terry O’Leary, az operáció és technológia szervezet régióvezetője, valamint Gregg Morton, a Citi Szolgáltató Központok régióvezetője, akik üzleti céllal látogattak Magyarországra, részt vettek a kiállításmegnyitón Batara Sianturival, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatójával, Ágostonné dr. Előd Beátával, a budapesti Citi Szolgáltató Központ vezetőjével, a menedzsmenttel és száz dolgozóval együtt.

A kiállításmegnyitó ünnepségen Maurice Thompson elmondta: „Lenyűgöző a magyarországi szolgáltató központunk mintegy 700 fős csapatának tehetsége és teljesítménye, akik több területen nyújtanak szolgáltatásokat a Citi-vállalatok számára a régióban és világszerte. Egy rendkívül sokszínű csapatról beszélünk a nemzetiséget, a nemet, a bőrszínt, illetve a vallást illetően, és a roma művészek kiállításának megszervezésével az itt dolgozó munkatársaink most újra megerősítették a Citi diverzitás iránti elkötelezettségét. Örülök, hogy találkozhattam e kiváló és lelkes művészekkel, és újra kihangsúlyozom, hogy milyen nagyra értékelem a budapesti Citi Szolgáltató Központunk csapatának szakértelmét és elkötelezettségét.”

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója hozzátette: „Ez a kreatív kezdeményezés kiegészíti hosszú távú stratégiai közösségi programjainkat Magyarországon. Bízom abban, hogy ez a lehetőség, amit a fiatal művészeknek a szolgáltató központunkra jellemző sokszínű környezetben biztosítunk, hozzá fog járulni művészi pályafutásuk fejlődéséhez.”

Káli-Horváth Kálmán, az egyik kiállító roma művész megjegyezte: „Mindannyian nagyon nehéz háttérrel rendelkezünk, ám régóta és nagyon sokat dolgozunk azért, hogy elismert művészekké váljunk Magyarországon. Még hosszú út áll előttünk. Abban hiszünk, hogy mindenkinek a sorsa a saját kezében van, és mindenki elérheti álmait és céljait, ha kitartóan dolgozik értük. Ezzel együtt azt gondoljuk, hogy mindenkinek nyitottnak kell lennie, sőt keresnie kell a lehetőségeket a szakmai fejlődésre és a karrierépítésre. Ezt a kezdeményezést értékes lehetőségnek tartjuk, amelynek a segítségével ismertebbé válhatunk és egyúttal művészpályánkat is fejleszthetjük.”

A képek sokszínűek, miként az alkotók is. Balogh Tibor Budapestet ábrázoló művei a fővárosnak nem éppen a legnevezetesebb épületeit mutatják be. A fény és árnyék játékát segítségül hívva hangulatokon keresztül ábrázolja az épületeket, montázsszerűen sűrítve-megfestve azokat. Káli-Horváth Kálmán „Szemezz!” című képén a szelídség és a konokság egyszerre mutatkozik. Szuggesztíven hegedül egy kisfiú.  Azt érzed, nem te figyelsz, hanem ő figyel rád. A festékrétegek mögül átsüt valami megmagyarázhatatlan, megfoghatatlan személyesség. Vári Zsolt a „Polip” című sorozatából Greta kislány arca egyfajta ikon. A kép azt üzeni, hogy veszélyek, kiszolgáltatottság, félelmek ellenében is lehet méltósággal élni. Kiss Sándor leginkább a vallásos témákat feldolgozó ikonfestészet mellett kötelezte el magát, ezúttal mégis realista életképekkel jelenik meg a kiállításon. A festmények erős kék alapon készültek, ami a hagyományos ábrázolásmód ellenére különös modernitást ad a műveknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!