Miskolc hírei

2011.05.14. 09:21

A MISI SC is nevezhet az élvonalra

<p>Miskolc - Az NB I/B-ben a 3. helyen végzett Miskolci Sportiskola SC női kosárlabdacsapata is élvonalbeli lehet.</p>

A Miskolci Sportiskola SC női kosárlabdacsapata a 2011/11-es szezonban a harmadik helyen végzett a második vonalban. Ezen eredmény alapján a következő idényt is ugyanebben az osztályban kezdhetné a csapat, hiszen a versenykiírás szerint csak a második vonal első helyén végzett együttes juthat fel (ez a Vasas-Csata II. lett, akik a döntőben az Autópark-Pécsi VSK ellen bizonyultak jobbnak három meccsen).

Azonban a múlt héten a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc arról nyilatkozott lapunknak, mely szerint elképzelhető, hogy a legközelebbi elnökségi ülésen dönteni fognak a jövő évi női kosárlabda bajnokság élvonalának létszámáról, az esetleges feltöltésről. Az MKOSZ elnöke ezt is elmondta, hogy tudomása van a miskolci városvezetés azon szándékáról, hogy szeretnék, ha élvonalbeli csapata lenne a városnak, és azt is kijelentette: elképzelhető, hogy az MKOSZ fogja felkérni a miskolci csapatot az A-csoportos indulásra.

A Szalay Ferenc által említett MKOSZ elnökségi ülését csütörtökön este megtartották Budapesten, és természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy napirendre került-e ez a miskolciakat is érintő kérdés. A kosárlabda szövetség első emberét ugyan nem sikerült elérnünk sűrű elfoglaltsága miatt, viszont a titkárságáról visszahívást ígértek, amelynek teljesülésekor elhangzott, hogy Sterbenz Tamást hívjuk ebben az ügyben, a Magyar Kosárlabdázók Szövetségnek főtitkárát.

– Az MKOSZ elnökségének napirendjén szerepelt a jövő évi versenykiírások tárgyalása, így szóba kerültek a létszámok is – mondta Sterbenz Tamás. – Ezzel kapcsolatban az a döntés született, hogy 2010/11-es szezonban az élvonalban szerepelt 13 csapat, illetve B-csoportban, vagyis az amatőr bajnokságban az első három helyen végzett együttes kap lehetőséget arra, hogy beadja nevezését a jövő évi élvonalbeli küzdelmekre. Ez persze nem jelenti azt, hogy összesen 16 csapat szerepel majd a legjobbak között, hiszen közöttük vannak olyanok, akik biztosan nem adnak majd be nevezését.

Arra a kérdésünkre, hogy a B-csoport most megnyert Vasas-Csata II. együttesére gondol-e, amely első csapatával eddig is a legjobbak között játszott, a főtitkár így válaszolt:
– Nem csak rájuk, csapatneveket azonban nem szeretnék mondani. A versenykiírásban, amelyet az MKOSZ a következő ülésén, május 27-én fogadhat el, az élvonalbeli női bajnokságra vonatkozóan 12 csapatos szerepel, amiből lehet akár 14 csapat is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Miskolci Sportiskola SC, amennyiben képes a versenykiírásban szereplő gazdasági és sportszakmai feltételeknek megfelelni, akkor tagja lesz a jövő évi A-csoportos mezőnynek.
A főtitkártól megtudtuk ezt is, hogy a versenykiírás elfogadása után egy hónappal, egészen pontosan június 30-ig kell nevezniük a csapatoknak.

A MISI SC és az indulás

A miskolci felnőtt női kosárlabdacsapatot a most véget ért szezonban is a Miskolci Sportiskola SC működtette (nem tévesztendő össze a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Kft.-vel, amelynek semmi köze a MISI SC-hez, hiszen míg a 2009-ben létre hozott gazdasági társaság Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának száz százalékos tulajdonosa, ezzel szemben a sportegyesületként bejegyzett MISI SC-t 14 magánszemély alapította 2005-ben). A sportszervezet elnökét arról kérdeztük, hogy tudnak-e élni ezzel a lehetőséggel, már ami az élvonalbeli szereplést illeti.

– A Miskolci Sportiskola SC tagsága, illetve támogatói köre aligha tudná felvállalni az élvonalbeli szerepléssel járó többletköltségeket, ami 10 millió forintokban mérhető, de van megkeresés egy nemrégiben alakult sportegyesület, a DKSK 2011 részéről – mondta Hölcz Péter, a Miskolci Sportiskola SC elnöke. – Ezen a szervezet elnökének a tájékoztatása szerint az ő tagságuk képes lenne biztosítani az élvonalbeli szerepléshez szükséges anyagiakat. Mi az együttműködést elősegítendő ez ügyben már közgyűlést is összehívtunk, és az a döntés született, hogy az A-csoportos indulást támogatjuk, csupán néhány részletet kell még leegyeztetnünk, például a jelenlegi felnőtt csapat tagjainak sorsát, illetve az utánpótlás kérdését.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!