Miskolc hírei

2011.04.28. 11:43

Merre megy majd a villamos?

<p>Miskolc - Több mint 900 millió forintot kapott a kötött pályás közlekedés, valamint az elővárosi közlekedés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére Miskolc.</p>

A támogatási szerződés megkötésére 60 nap áll rendelkezésre, mondta portálunknak Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője, úgyhogy ez júniusban történhet meg. Ez alatt az idő alatt kell kidolgozni azt a tanulmányt, ami a 2013- 2020 közötti közösségi közlekedés fejlesztését alapozza meg. A tanulmányban  szerepel többek között az is, hogy hogyan lehetne a villamos közlekedést a meglévő iparvágányokra terelni, illetve ezeket az iparvágányokat a villamosközlekedés céljaira használni.

Havi rendszerességgel

A fejlesztés hatással lehet a környező városok közlekedésére, hiszen a cél, illetve a feladat is az, hogy Miskolc és térsége együtt gondolkodjon a közösségi közlekedés továbbfejlesztésében, ahogyan Szeged, Debrecen és Kecskemét városa is teszi. 

Szerdán Budapesten volt az első, ezzel kapcsolatos egyeztető megbeszélés. Miskolc városfejlesztésével, városrendezésével foglalkozó szakemberek a MÁV fejlesztési igazgatóság szakembereivel tárgyaltak. Ezek az egyeztetések havi rendszerességgel lesznek, a következőt már Miskolcon tartják.

Amikor már látszott, hogy nem kerülhető el a vonalmeghosszabbítás Felső-Majláth felé dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere tovább folytatta a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel és a MÁV Zrt.-vel a kötöttpályás közlekedés továbbfejlesztéséről. Ennek a tárgyalásnak az eredménye ez a megvalósíthatósági tanulmányra kapott, több, mint 900 millió forintos támogatás.

Részletesebben...

Szerdán a Vasgyár jövője kapcsán kerekasztal-beszélgetést tartottak a polgármesteri hivatal kulturális osztályán. Itt Rostás László főépítész részletesebb tervet vázolt annak kapcsán, hogy szeretnék, ha a villamos a gyár területén is keresztül menne. Ez alapján vasút épülhetne a megyei kórháztól (vagy a Boschtól) a Tiszaiig, onnan Hejőcsabán át az egyetemig. Megállna az épülő Science Múzeumnál, az egyetem 6-os kollégiumánál (innen el lehetne sétálni a jezsuita gimnáziumig), alagúton menne át a Vasgyár régi megállóhelyéig. A Gyár utcáról a gyár területén át jönne a 2-es villamos vonalára.  A tervezett villamos (olyan súlyelosztásút vásárolna a város) az elővárosi közlekedésben is részt vehetne, akár arra is alkalmas lenne, hogy eljusson Emődig

ÉM-HM


Vasgyári fórum: "Megoldhatatlannak tűnő probléma"

eszak | 2011.04.27 20:18
Miskolc - A Vasgyár problémáira keresték a megoldást szerdán Miskolc civil szervezetei.

900 millió az észak-déli villamosra

eszak | 2011.04.22 13:16
Miskolc - Észak-déli villamos járat is indulhat Miskolcon, felmérik, hogyan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!