Miskolc hírei

2011.04.15. 15:37

A betegeknek biztosítják az ügyeleti ellátást

<p>Cigánd, Karcsa, Miskolc - Az eddig ingyen dolgozó orvosok mehetnek a pénzük után?</p>

Úgy tűnik, sikerült megoldást találni a Karcsa központú háziorvosi ügyelet fenntartására. Méghozzá úgy, hogy ezt az ügyeletet is a Bodrogközi Kistérség fenntartásában lévő cigándi ügyelet látja el, két telephellyel, azaz az eddig a karcsai ügyelethez tartozó betegeknek nem kell Cigándra utazniuk.

Mint arról korábban is írtunk: tavaly ősztől rendezetlen a karcsai ügyelet sorsa. Ennek fő okát az jelentette, hogy a Karcsai Ügyeleti Társuláshoz tartozó egyes önkormányzatok rendszertelenül fizették az ügyeleti hozzájárulásukat. Ily módon az ügyeletet ellátó 7 vállalkozó orvosnak és 6 közalkalmazott nővérnek közel 6 millió forinttal tartoznak. Ezt nem csak az „átügyelő” orvosok elégelték meg, hanem 3, az ügyelethez tartozó körzet 3 háziorvosa is. Azon túlmenően, hogy nem kapják meg az őket megillető ügyeleti díjat, azt is nehezményezték, hogy az ügyeletben törvényesen eltölthető havi 32 órát bőven meghaladó időtartamra osztják be őket. Tavaly szeptemberben írásban figyelmeztették a fenntartót, hogy ezt így tovább nem vállalják.

Járókerettel ügyelt

Bár ideiglenes intézkedéssel a karcsai ügyeletet többé-kevésbé biztosították az ott élők számára, dr. Salamon Sándor, Zemplén alapellátási szakfőorvosa elmesélte: idén március 1-jén a karcsai ügyeletbe a kiírt orvos távolmaradása, illetve helyettesítéséről való gondoskodás elmaradása miatt neki magának kellett „beugrania” az ügyeletbe. Az idézőjel jogos: combnyaktörés-műtéte miatt járókerettel, betegen fogadta a sürgősségi ellátásra szorulókat.

Folytatása következik

A helyzet tarthatatlanságát ecsetelő levelét a szakfőorvos több hivatalhoz is eljuttatta. Ennek nyomán született a Cigándi ügyelethez tartozás megoldása, továbbá törtét egy MEP-vizsgálat, amelynek még nem ismert az eredménye. Továbbá arról értesültünk a szakfőorvostól, hogy április 13-án a Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve is „kiszállt” a helyszínre, hogy munkaügyi vizsgálatot folytasson. Mi az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel az ÁNTSZ-t kerestük meg ugyanezen napon. A területileg illetékes kistérségi népegészségügyi intézet tiszti főorvosától azt az üzenetet kaptuk, hogy egyéb elfoglaltsága miatt kérdéseinkre csak csütörtökön tud válaszolni.

Dr. Salamon Sándor főorvos megkeresésünkre kijelentette: ha nővérek elmaradt illetményét utóbb rendezik is, de a vállalkozó orvosok nem jutnak hozzá a ledolgozott munkájuk után járó ügyeleti díjhoz, akkor ő Brüsszelig is kész elmenni.

A témára hamarosan visszatérünk.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!