Miskolc hírei

2011.02.22. 14:57

Búza tér: a polgármester egyeztet a kereskedőkkel

<p>Miskolc - A Búza téri piac kereskedői felháborodtak, hogy a város egy őstermelői piacot akar nyitni mellettük. Egészen pontosan a volt virágpiac területén. A kereskedők szerint ezzel ellehetetleníti őket a város. Míg a városvezetés – mint korábbi cikkünkben elmondták – az őstermelők kérését teljesíti az új piac megnyitásával.</p>

A kereskedők elhatározták, ha valóban lesz új piac, akkor ők nem fizetnek bérleti díjat. Valamint petíciót szeretnének átnyújtani Kriza Ákos polgármesternek. Az eredeti tervük az volt, hogy csütörtökön délben demonstrálnak a hivatal előtt, de a rendőrségtől erre nem kaptak engedélyt. Mint megtudtuk ennek oka az volt, hogy nem időben, azaz a tervezett tüntetés előtt nem 72 órával, hanem később jelentették be igényüket. A kereskedők egyik szószólójától megtudtuk: így hétfőn négy órakor vonulnak a városháza elé. De Kriza Ákos – mint Dobos Tímea városházi szóvivő portálunknak elmondta – március 1-jén fogadja a kereskedők képviselőit és egyeztetni szeretne velük.

629 helyett 144 asztal

Ma mindössze 144 asztal áll az őstermelők rendelkezésére – mondta portálunknak Dobos Tímea városházi szóvivő. Az őstermelői piacot egyébként a vásárlók is hiányolták – folytatta –, és azok az őstermelők, akiknek nem jutott helye az átépített piacon. A szóvivő elmondta: „Kriza Ákos polgármester kijelenti: az őstermelői piaccal nem akar a csarnokban árusítóknak ártani a város, a cél, hogy az őstermelőknek is lehetőségük legyen arra, hogy megéljenek. Az őstermelői piacra szánt húszmillió forint pedig a befolyt bérletidíjakból visszakerül a város kasszájába. A polgármester számára az is nyilvánvaló, hogy a piac kereskedők nélkül nem működhet, ezért is kezdeményezte a március 1-jei megbeszélést a kereskedőkkel a polgármester.” A Miskolci Városgazda Kft.-től, mint az új piac leendő üzemeltetőjétől azt kérdeztük, készült-e hatástanulmány az új piacra. Perecsenyi Attilától, a cég ügyvezetőjétől a következő választ kaptuk: „Előzetes igényfelmérés készült, amely eredménye azt mutatja, szükség van arra, hogy a kistermelők kulturált körülmények között értékesíthessék portékájukat, ugyanis az átalakított Búza téri piacról nagyrészt kiszorultak.”

Az MSZP nevében Tompa Sándor önkormányzati képviselő adott ki sajtóközleményt az üggyel kapcsolatban. Ebben többek között az áll: „Nem értjük, miért akarnak ellehetetleníteni egy, a város által is tulajdonolt céget, a Miskolci Piac Zrt.-t? Nem értjük, ha igaz az, hogy nehéz helyzetben van az önkormányzat és a Miskolc Holding, honnan van új piac építésére pénz? És várjuk, hogy a polgármester váltsa valóra ígéretét: olyan piacot csinál a Búza téren, amely mindenki megelégedésére működik!”

ÉM-NSZR


Más is nyitna piacot ott, ahol a város

Úgy tűnik, a Kertész Áruház melletti területen nemcsak a város szeretne őstermelői piacot nyitni. Técsi István miskolci őstermelőnek is eszébe jutott ez az ötlet még októberben, függetlenül a város terveitől. Éppen ezért kezdett el befektetőket, termelőket keresni vállalkozásához. Ezt érthették néhányan félre, ezért kerülhetett neve bele abba a közleménybe, amelyet hétfőn a városháza adott ki. Ebben többek között az állt: egy Técsi István néven bemutatkozó férfi 100 ezer forintot kér a kereskedőktől, hogy helyet biztosítson számukra az új piacon. Az önkormányzat azonban elhatárolódott ettől, ők ugyanis – írták a közleményben – nem bíztak meg senkit pénzgyűjtéssel.

 

 

 

 


Déligyümölcsöt nem

Ezt Técsi István is megerősítette, mikor kedden felkereste szerkesztőségünket, hogy tisztázza a félreértést. Elmondta: őstermelő kollégáival még októberben elhatározták, hogy nyitnak egy piacot, ahol olcsóbb lesz az asztalok díja, mint a Búza téren. Ő ugyanis – 30 év után – pont a magas árak miatt kiszorult a felújított Búza térről. Társaival kiszámolták, hogy 15 millió forintból meg tudnák nyitni a piacot, az éves bevételük 50 millió lenne. Az önkormányzatnak fizetnének 10 milliót a területért, 25 millió lenne a bérköltségük, és csaknem 10 millió forint maradna a vállalkozásban – sorolta. Azután, hogy megtudták, a városnak is van terve a területre, sem álltak el szándékuktól – mondta Técsi István. Sőt, az általuk elkészíttetett látványterveket benyújtják az önkormányzathoz, és szeretnék, ha a város rajtuk keresztül működtetné az őstermelői piacot. Így fogalmazott: örülünk, hogy a város akar egy helyet az őstermelőknek, akkor is, ha végül nem velünk üzemelteti. Arról is kérdeztük Técsi Istvánt, hogy mennyire tartja jó ötletnek, hogy ilyen közel lenne egymáshoz a két piac. Mint válaszolta: más terület is szóba került, a Nagyváthy utca környékén lévő régi piac. Az sem kizárt, hogy ott nyitják meg szolgáltatásukat, ha itt nem sikerül – fogalmazott. A kereskedők felvetették, az úgynevezett álőstermelők problémáját, azaz, hogy vannak, akik valójában ugyanúgy a nagybanin vásárolják meg áruikat, mint ők, de a kedvezmények miatt őstermelőként működnek. Técsi István erre reagálva elmondta: ezeket szigorúan kiszűrnék. Kérdésünkre, hogyan, azt válaszolta: például a déligyümölcsök árusítását nem engedélyeznék.

 

 

 

 

 

 

 

 


Őstermelők, pályázat, Búza téri piac

boon | 2011.02.22 17:27
Miskolc - A miskolci városháza tervei szerint őstermelői piac létesülne a Búza téri új piaccsarnok mögött

Piacra piacot "húz" a város?

eszak | 2011.02.22 07:44
Miskolc - Nem kell egy újabb piac a Búza téri piac mellé – vallják a kereskedők.

Vigyázat csalók! A város nem gyűjt az új piacra

eszak | 2011.02.21 16:51
Miskolc - A Búza téri piac kereskedőinek szinte egybehangzó véleménye: ne legyen őstermelői piac a Kertész Áruház melletti területen. A városvezetés szerint azonban szükség van erre, sőt azt mondják, maguk az őstermelők kérték őket arra, hogy az egykori virágpiac területén helyet kaphassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!