Miskolc hírei

2010.12.05. 11:46

Közeledik a zsebtolvaj-szezon

<p>Kis odafigyeléssel el tudjuk rontani a tolvajok karácsonyát.</p>

A karácsonyi bevásárlás finisében az emberek a megszokottnál több pénz hordanak magukkal, és ajándékvásárolgatás közben figyelmetlenebbé is válnak. A rendőrség tapasztalatai szerint ez az időszak a zsebtolvajoknak is kedvez, hiszen a tömegben szinte észrevétlenül kotorászhatnak mások zsebében, miközben a lebukás veszélye kisebb – ugyanis nehezebb felfedezni őket és a zsebmetszés után könnyebben el tudnak iszkolni. A másik nagy probléma, hogy az ajándékvadászat közben a bevásárlók hipermarketről hipermarketre járnak, és gyakran szem előtt, az utastérben hagyják az előző áruházban megvásárolt ajándékokat, amelyek aztán az autófeltörők érdeklődését is könnyen felkelthetik.

Persze az „elővigyázatos” vásárlók is jócskán követnek el hibát, például leparkolnak, majd minden értékesnek ítélt holmit átraknak a csomagtartóba, aztán bemennek az áruházba – ám ezt a gazfickók ki szokták figyelni, aztán, amint a tulajdonos eltűnt a láthatárról, megajándékozzák magukat a csomagtartó tartalmával.

A rendőrség is készül

A karácsonykor előforduló „tolvajszezonra” azonban a rendőrség is fel van készülve – mondta lapuknak Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányságkommunikációs irodájának munkatársa, aki ismertette azt is, a rendőség milyen intézkedésekkel igyekszik a gondtalanabb ünnepeket biztosítani.

„A különböző jogsértések – zsebtolvajlás, lopás, rablás – visszaszorítása, a közlekedési fegyelem javítása érdekében az országos akcióhoz csatlakozva Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya elrendelte a fokozott ellenőrzések végrehajtását a közterületeken, a bevásárló központok, üzletek, piacok környékén, vasútállomások, pályaudvarok, és a jelentős tömegközlekedési csomópontok területén”, mondta.

 A közterületeken a bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítása érdekében az év égi ünnepek idején a megyei rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít. A nagyobb üzletközpontokban, illetve a nagy forgalmat vonzó bevásárlási helyszíneken a rendőrség megerősített gyalogos járőrszolgálatot lát el. A közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedési szabályok betartása érdekében a bevásárló központok és vásárok környékén folyamatos ellenőrzésre lehet számítani – ismertette a biztonsági csomag néhány elemét Dobi Tamás, majd hozzátette: a megyei rendőr-főkapitányság és a Fogyatékkal Élő Emberek Társadalmi Szervezetének Regionális Szövetsége között meglévő együttműködési megállapodásra figyelemmel a hatóság fokozottan ellenőrzi a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott parkolóhelyeket is, illetve felelősségre vonja azokat gépjárművezetőket, akik ezen helyeket jogtalanul elfoglalják.

A szesszel is csínján bánni!

Mivel karácsony, szilveszter környékén még azok is gyakrabban emelik meg a poharat, akik egyébként alig fogyasztanak alkoholt, a rendőrség összehangolt közlekedésrendészeti akciókat hajt végre a megye útjain, hogy az ittas vezetőket kiszűrje. Az év végén a rendőrség társszervekkel közös akciókban is részt vesz, amelyek fő célja a fenyőfalopások, tiltott fakitermelések megelőzése – ebben a természetvédelmi őrök, polgárőrök és a közterület felügyelők is a rendőrök segítségére lesznek, akikkel majd nemcsak a természetvédelmi területeket, hanem közterületi árusokat is górcső alá veszik. A rendőrök emellett a vám- és pénzügyőrséggel is hajtanak végre közös akciókat, főleg a pirotechnikai eszközök illegális forgalmazásával és használatával szemben lépnek fel.

Résen kell lenni!

Dobi Tamás szerint néhány egyszerű intézkedéssel az állampolgárok maguk is „el tudják rontani” a tolvajok karácsonyát. Ehhez az kell, hogy a vásárolni indulók tudatosan készüljenek arra, hogy a nagy tömeg, a zsúfoltság aktivizálja a zsebtolvajokat, ezért ilyen helyeken fokozottan figyeljenek értékeikre. Táskájukat, csomagjukat zárják be és testükhöz szorítva védjék, bevásárláskor pénztárcájukat, egyéb értékeiket soha ne tegyék a kosárba. Értékeiket, irataikat mindig más által nehezen hozzáférhető helyen, például belső zsebben vagy a táska mélyén tartsák, a bankkártya mellett pedig véletlenül se legyen ott a PIN kód. Érdemes a szemünket is nyitva tartani, különösen azokra a gyanús személyekre érdemes felfigyelni, akik hosszabb ideje nem mozdulnak mellőlünk – tette hozzá Dobi Tamás.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!