Helyi közélet

2013.04.03. 11:41

Miskolcon a virtuóz hegedűs

Miskolc - Hegedű-brácsa "best of" programmal készül Lajkó Félix szombati miskolci koncertjére.

Miskolc - Hegedű-brácsa "best of" programmal készül Lajkó Félix szombati miskolci koncertjére.Tokio és Los Angeles között Miskolcon is elvállalt egy koncertet: így jellemezte Lajkó Félixet Béres Attila a miskolci színház Határtalan napok rendezvényének művészeti vezetője érzékeltetvén, hogy mennyire ismert világszerte a Vajdaságban élő hegedűvirtuóz. Lajkó Félix április 6-án este 7-től lép fel a Nagyszínházban.

- Többször is járt Miskolcon az utóbbi években, és nem csak koncertezni. Legutóbb például klipet forgatott az avasi temetőben. Mi lett annak a sorsa?

Lajkó Félix: Pont aktuális lesz, heteken belül látható lesz a fütyülős szám - szép emlék számomra, jó idő volt, idilli környezet, jól éreztük magunkat!

- Citerásként kezdte, de végül a hegedűt választotta. Mi az oka?

Lajkó Félix: Azért a citeráról sem mondtam le teljesen. Áprilisban jelenik meg az első, csak citerás számokat tartalmazó lemezem, azaz mindkét hangszer egyenértékű számomra. Igaz a citera zeneileg korlátozottabb, mint a hegedű, de egyedi hangot tudok kihozni belőle, azontúl meg improvizálásra úgyanúgy alkalmas, mint a hegedű. Mindkét hangszer nálam van mostanság, a hangulatom és a körülmények döntik el, hogy melyikhez nyúlok!

- Bácskai Paganíniként is emlegetik. Közel áll önhöz a XVIII. században élt olasz mester stílusa? Kit kedvel a klasszikusok közül?

Lajkó Félix: Szeretem Paganinit is, ahogy Mozartot, Beethovent vagy Bartókot is hallgatok, nincsenek kedvenceim magát a zenét keresem mindenhol.

- Definiálhatjuk-e valamiképp, hogy milyen muzsikát játszik?

Lajkó Félix: Egyszer viccből azt mondtam, hogy dark-folkot, ez biztos, hogy illik ránk, de ami még lényegesebb, hogy saját zenémet játszom, játszuk. És nincs tervben, hogy ezen változtassunk!

- Mit hallhat majd a miskolci közönség?

Lajkó Félix: Hegedű-brácsa duót, jól bejáratott program és improvizációk ezek, Brasnyó Antallal évekig dolgoztunk a repertoáron, aféle hegedű-brácsa best of lesz a programon. Persze, a sorrend majd a hangulat függvényében alakul.

- A Miskolci Nemzeti Színház Határtalan napok programján szerepel. Van-e valami, amit megnéz, meghallgat a programból?

Lajkó Félix: Egyenlőre keveset tudok róla, annyit, amit az interneten elolvashattam. Egy-egy ilyen eseménysorozaton úgy is a hangulat a mérvadó számunkra, abba pedig lesz alkalmunk, igaz csak egyetlen napra belekóstolni... Hazafelé utazva majd erről is beszámolhatok, ha érdekelne valakit!

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában