Helyi közélet

2010.08.16. 17:38

Önkormányzati választás 2010 | Felelős politizálást és gazdálkodást követel az LMP

<p>Miskolc - Sajtótájékoztatón osztotta meg hétfőn délelőtt a médiával a megye és Miskolc eladósodottsága miatt érzett aggodalmait a Lehet Más a Politika miskolci polgármesterjelöltje, Zambó Péter és Subicz Róbert, az LMP B.-A.-Z. megyei választmányi tagja.</p>

Zambó Péter elmondta: annak ellenére, hogy a megye nem rendelkezik önálló bevételi forrásokkal, egy „hazardőr” kötvénykibocsátásnak köszönhetően kilenc milliárd forinttal költekezett túl a lehetőségein, Miskolc adósságai pedig – attól függően, hogy figyelembe vesszük-e az önkormányzati cégek kötelezettségvállalásait vagy sem – elérik a 24 illetve 40 milliárd forintot. A megyei önkormányzat adósságáért az LbMP polgármester-jelöltje a Fideszes megyei vezetést, a Miskolc anyagi helyzetéért az MSZP-s városvezetést tette felelőssé, de hangsúlyozta, az adatokhoz nehezen tudnak hozzáférni, mert Miskolc pénzügyi átláthatósága messze elmarad az elvárhatótól – a Progresszív Intézet felmérése szerint négyszer rosszabb a transzparencia a borsodi megyeszékhelyen, mint például Debrecenben –, ezért annak örülne a legjobban, ha kiderülne, adataik tévesek, és mind a megye, mind székhelye jobb gazdasági kondícióban van ennél.

Az LMP politikusai elsősorban azért aggódnak, mert a megyével és Miskolccal szembeni követelések zömükben 2011-ben járnak le, ám meglátásuk szerint nincs megfelelő fedezet a hitelek visszafizetésére. Zambó Péter kifejtette: attól tartanak, hogy az eladósodottság már olyan mértéket öltött, ami nem csak a fejlődésnek szabhat gátat, hanem közvetlen csődhelyzettel fenyeget. Éppen ezért a párt októbertől felelős politizálást és gazdálkodást követel mind a megyei közgyűléstől, mind Miskolctól.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában