Mi a terv a Bortanyával, az Avas szállóval?

Akt.:
Mi a terv a Bortanyával, az Avas szállóval?
Mi a terv a Bortanyával, az Avas szállóval? - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Miskolc több ingatlant is vásárolt az idén, amiket vendéglátó-, vagy szálláshelyként hasznosítana.

„Mindent visszavettünk, amit az elődeink elkótyavetyéltek” – fogalmazott dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere még a májusi testületi ülésen. A minden alatt – többek között – az Avas szállót és a Bortanyát értette. Mint ismert, az előbbit 155 millió forintért vásárolta vissza a miskolci önkormányzat. Míg az utóbbira a közgyűlés által elfogadott javaslatban az szerepelt: legfeljebb nettó 30 millió forintért vehetik meg. De arra voltunk kíváncsiak, hogyan hasznosítják majd ezeket az ingatlanokat. Egy biztos, a Bortanyát már „használták”, hiszen a Borangoló alkalmával kinyitották.

Pályázati segítség

Az önkormányzatnál érdeklődtünk arról, hogy mi lesz az épületek sorsa, kíváncsiak voltunk, hogy van-e már konkrétum például az Avas szálló felújításával, hasznosításával kapcsolatban. Választ egyelőre nem kaptunk, de az már korábban kiderült, a felújításra 2,5–3 milliárd forintra lenne szükség. Illetve dr. Kriza Ákos – még áprilisban – bejelentette, biztos, hogy szállodaként kívánja üzemeltetni a város. Azt is hallottuk, ehhez pályázati segítséget vár az önkormányzat.

Van egy másik ingatlan is, a Hunyadi utca 3. szám, amiről ugyancsak testületi döntés van: a város megveheti. Az előterjesztésben – többek között – az szerepelt, hogy ezt is vendéglátó-, valamint szálláshelyként üzemeltetnék.

– N. Szántó Rita –


Nem lehet magasabb…

Az viszont nem derült ki a javaslatból, hogy a Hunyadi utca 3. szám alatti ingatlan 791 négyzetméteres épületrészét pontosan mennyiért is venné meg a város, de a becsatolt értékbecslés szerint bruttó 160 millió forintot ér, és az biztos, az értékbecslésben szereplő összegnél nem lehet magasabb a vételi ár.Azt, hogy végül ezt az épületet megvásárolták már, vagy sem, nem tudjuk. Amikor dr. Kriza Ákos bejelentette az Avas szálló megvásárlását, akkor lapunk megkérdezte, mi lesz az említett ingatlannal.

A polgármester erre megjegyezte, a vásárlás még nem eldöntött, hiszen teher van az ingatlanon, és azt is vizsgálni kell, hogy a mellette található épülettel (Hunyadi utca 5.) lehet-e együtt hasznosítani.