Mezőkövesd hírei

2018.02.04. 10:05

Ruhákon az íróasszony eredeti kedvenc mintái Mezőkövesden

Mezőkövesd - Kisjankó Bori egyik dédunokája úgy döntött, ma is érdemes ruhákra vinni a dédnagymama mintáit.

Mezőkövesd - Kisjankó Bori egyik dédunokája úgy döntött, ma is érdemes ruhákra vinni a dédnagymama mintáit.

Matyós divatbemutatót láthatott a közönség a Matyó Rózsa Ünnepe egyik programjaként. A Kissing Roses ruhái, illetve Besze Zsófia kiegészítői mutatkoztak be a közönségnek.

Gáspár Gábor pécsi testnevelő, Kisjankó Bori dédunokája tavaly hozta létre a Kissing Roses márkát, amelyet a híres kövesdi íróasszony kedvenc mintáiról, a csókos ró‑

zsákról nevezett el. Elmondta, édesapja folyamatosan kutatott nagyanyja munkái után, így számos eredeti minta van a birtokukban. Őt is belevonta a kutatásba, de eleinte nem fogta föl, milyen örökséget kell gondozniuk. Gyermekei születésekor döbbent rá, hogy neki is tovább kell adnia azt a családban, akár továbblépve, a világnak ruhákon is megmutatva. Az eredetiséget megtartják, de a mai világnak megfelelően, modern ruhákon, nem hímzés formájában. Jelenleg négy motívumvilágból dolgoznak, a ruhákat pedig Burda Anna tervezi.

– Amikor elkezdtem, nem az üzlet, hanem a hagyományőrzés motivált, hogy valamit letegyek az asztalra. Az énekes énekel, megmaradnak a számai, én mint testnevelő, nyerek meccseket, kupákat, amit elfelejtenek, de ez maradandó. Most kezdünk az üzleti világ felé mozdulni, reméljük, hogy lesz igény rá, s az azt jelenti, jól dolgoztunk – magyarázta Gáspár Gábor.

Hozzátette, már dolgoznak a következő kollekción, amely utcai viseletet, farmert, de estélyi ruhát is tartalmaz. A férfiaknak is kedveznének ingekkel, s zenekarok felé is nyitnak, akik felvennék a ruháikat.

Szerinte az, hogy mostanában divattá váltak a régi motívumokkal díszített ruhák, köszönhető annak, hogy rengeteg embernek fontos a hagyományőrzés. Kövesden újraéled a matyóság, aki pedig nem kötődik a városhoz, az a magyarságát fejezi ki a ruhákon megjelenő a motívumokkal.

- ÉM-TB -


Kiegészítők, főkötők mintájával

A pályakezdő gyöngyösoroszi tervező, Besze Zsófia ékszer- és kiegészítő kollekciót mutatott be, Fejem’Alja Főkötők újragondolva fantázianéven Kárpát-medencei viseletek főkötői alapján készít kiegészítőket. Decemberben bemutatkozhatott a „folkTREND! – A hagyomány a régi, a stílus új” című rendezvényen is. Mint mondta, néptáncol és érdeklik a viseletek, ezeket szeretné megmutatni az embereknek. Bár palóc, elsőként a mezőkövesdi matyó menyecske főkötőt választotta, tetszik neki, s kiemelkedőnek tartja a környéken.

Kollekciója nyakláncból, fülbevalóból, karkötőből, táskából és pénztárcából áll, s tervez újakat is készíteni idén, más főkötők alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!