Nagyvilág

2010.06.24. 12:15

Észak-Korea fenyeget és 65 trillió dollárt követel az Egyesült Államoktól

<p>Keményebb büntetést helyezett kilátásba egy Észak-Koreában bebörtönzött amerikai állampolgárnak Phenjan csütörtökön, amennyiben Washington nem hagy fel azzal a kampánnyal, amelyet egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztése miatt indított Észak-Korea ellen.</p>

A koreai állami hírügynökség által kiadott közleményben "háborús törvények" alkalmazását emlegetik a januárban határsértés miatt letartóztatott tanár ellen. Közben egy másik közleményben a kommunista Korea vezetése 65 trillió dollárt követel Washingtontól az elmúlt évtizedek ellenségeskedése által okozott szenvedések kárpótlására.<br /><br />A 30 éves Aijalon Gomes-t ((Ájdzsálon Gomesz)) áprilisban nyolc év kényszermunkatáborra és 70 millió won (160 millió forint) pénzbüntetésre ítélték Észak-Koreában. Washington azóta is követeli szabadon engedését. Phenjan három másik határsértés miatt elfogott amerikainak korábban megkegyelmezett, most azonban kizárták ezt a lehetőséget.

Észak-Korea a jelenlegi helyzetben soha nem fogadhatja el az amerikai kérést, hogy engedje szabadon Gomes-t, "a kérdés így csak az, hogy milyen keményebb büntetést lehet rá kiszabni" -közölte az észak-koreai állami hírügynökség. "Ha az Egyesült Államok továbbra is ellenséges, akkor Észak-Korea kénytelen lesz háborús törvényeket alkalmazni Gomes-szel szemben" - folytatódott a nyilatkozat, de ennél több részletet nem közölt. Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett elemző szerint a "háborús törvények" alkalmazása életfogytig tartó börtönbüntetést, de akár halálbüntetést is jelenthet a korábban Dél-Koreában angolt tanító férfinak.

A két ország feszült viszonya tovább romlott az elmúlt hónapokban a dél-koreai Cseonan hadihajó márciusi elsüllyesztése miatt. Washington, Szöul és más országok egy nemzetközi vizsgálat eredményére hivatkozva azzal vádolják Phenjant, hogy ők torpedózták meg a hajót. Ezért szeretnék, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa további intézkedéseket fogalmazna meg a kommunista országgal szemben. Észak-Korea azonban tagadja, hogy köze lenne a hadihajóval történtekhez, és katonai akcióval fenyeget arra az esetre, ha az ENSZ BT határozatot fogad el ellene.

Közben egy nappal a Koreai háború kezdetének 60-ik évfordulója előtt Phenjan követelte, hogy az elmúlt évtizedek ellenségeskedése miatt elszenvedett veszteségekért, az Egyesült Államok fizessen 65 trillió dollárt nekik. A kárpótlás összegéből 26 trillió dollárt az emberi áldozatokért, 17 trillió dollárt az elvesztett ingatlanokért, 14 trillió dollárt pedig az amerikai szankciók okozta károkért követelnek. A kártérítési összeg részét képezik más, kisebb követelések is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!