Megújult a magyar-szlovák nyelvű iskola Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhely, 2015. október 9. Tanterem a megújult, 65 éves sátoraljaújhelyi szlovák iskola első ütemben felújított egyik épületében 2015. október 9-én.
Sátoraljaújhely, 2015. október 9. Tanterem a megújult, 65 éves sátoraljaújhelyi szlovák iskola első ütemben felújított egyik épületében 2015. október 9-én. - © MTI Fotó: Vajda János
Miskolc/Sátoraljaújhely, 2015. október 9., péntek (MTI) – Megújult a hatvanöt éves múltra visszatekintő magyar-szlovák két tanítási nyelvű nemzetiségi általános iskola és kollégium Sátoraljaújhelyen, a megszépült intézményt pénteken adták át a zempléni városban.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte: Magyarország történetében a nemzetiségek mindig fontos szerepet játszottak.

Hozzátette, hogy a most megújult, magyar-szlovák két tannyelvű általános iskola jó példa erre, a kormány a szlovák nemzetiség identitásának megőrzésére is kiemelt figyelmet fordít.

A nemzetiségi oktatás, a nemzetiségi kultúra ápolása tud olyan közösségformáló erő lenni, amely “pluszt jelenthet” az iskoláknak, a tanulóknak – mondta Fülöp Attila, aki kitért arra is: 2015-ben a kormányzat 513 millió forintot fordít különböző magyarországi szlovák intézmények működésére, fenntartására, ez az összeg 2010-hez képest 50 százalékkal nőtt.

Sátoraljaújhely 2012 és 2015 között az 1950-ben alapított nemzetiségi intézmény felújítására, az épület egyik részében kialakított óvoda elindítására, valamint identitást erősítő kulturális programokra több mint 280 millió forint támogatást kapott.

Az Országos Szlovák Önkormányzat által fenntartott iskolába a sátoraljaújhelyiek mellett a térség más településeiről is járnak szlovák nemzetiségű gyerekek tanulni, összesen százharmincan.

– MTI –