Magyarország

2011.04.18. 17:16

Lázár: A rendszerváltók közül a magyar alaptörvény a legjobb

<p>A rendszerváltó, volt szocialista országok közül Magyarország fogadta el utoljára, 20 év késéssel új alkotmányát, de ez a legjobb - jelentette ki Lázár János hétfőn azután, hogy az országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta az új alaptörvényt. A szavazáson a három ellenzéki párt közül az MSZP és az LMP nem vett részt, a Jobbik nemmel voksolt.</p>

A Fidesz frakcióvezetője szerint minden magyar állampolgár büszke lehet rá. Hangsúlyozta: valamennyi választó meg fogja kapni az alaptörvény szövegét, hogy minél jobban megismerhesse.

Lázár János kiemelte, hogy a hétfőn elfogadott új alaptörvény garantálja a gazdasági biztonságot, megakadályozza az állam eladósodását, megvédi a nemzeti vagyont és megteremti a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás feltételeit. Magyarország alaptörvényének fontos elve a szolidaritás, hiszen hitet tesz az állami nyugdíjrendszer mellett, biztosítja az egészséghez és a szociális biztonsághoz való jogot, illetve valódi támogatást ad a gyermeket vállaló családoknak. Biztosítja az önvédelemhez és a tulajdon védelméhez való jogot. Hangsúlyozta, hogy az új alkotmány rögzíti a valóban életfogytig tartó szabadságvesztés elvét.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, az alaptörvény parlamenti elfogadásával nem ért véget az alkotmányozás. A köztársasági elnöknek még alá kell írnia, illetve már májustól el kell kezdeni az alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények megalkotását. Lázár János közölte: reméli, hogy a sarkalatos törvények megvitatásában már az MSZP és az LMP is részt vesz, visszatér a parlamenti munkához, mert - mint mondta: "mi számítunk mindenki véleményére". Kérdésre válaszolva hozzátette: Súlyos hiba volt a két ellenzéki pártnak távol maradnia az alkotmányozástól, és szerinte elvárható lett volna az is, hogy Sólyom László volt államfő kritikáját az új alaptörvényről először nem külföldön, hanem itthon mondja el.

Lázár János köszönetet mondott három fideszes országgyűlési képviselőnek: Szájer Józsefnek, Gulyás Gergelynek és Salamon Lászlónak, illetve mindenkinek, aki részt vett az alaptörvény parlamenti és társadalmi vitájában.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!