Friss hírek

2009.09.29. 19:52

Hiába régiós szívközpont a Fejér megyei kórház, Budapestre küldik inkább a betegeket

<p>Bár augusztustól régiós szívkatéterezési központ a Fejér Megyei Szent György Kórház, az akut infarktusos betegek alig a felét küldik csak ide. Budapestre szállítják annak ellenére, hogy 90, 120 perccel késõbb jutnak a megfelelõ ellátáshoz. Ezzel pedig csökken a betegek életesélye, mert minden órában a meglévõ szívizomzat fele pusztul el.</p>

A Közép-dunántúli Régióból Dunaújváros, Bicske, Tatabánya és Kisbér térsége tartozik augusztustól a kórházhoz. Azóta kilenc beteget küldtek ezekrõl a helyekrõl ide, pedig legalább kétszer ennyi lehetett volna - mondta sajtótájékoztatón Sereg Mátyás, megyei kardiológus szakfõorvos, hétfõn.

A kórházakból azzal az indokkal küldik a betegeket a fõvárosba, hogy Fehérváron nincs szívsebészeti háttér. Pedig a Fejér Megyei Szent György Kórházban 2008-óta mûködik szívkatéterezési központ, fél éve 24 órában. Tavaly 1200 beteget láttak el, ezt 1800-2000-re szeretnék növelni.

Nemcsak a hazai, de a nyugat-európai elõírás szerint is: szívsebészeti háttér egy órán belül kell, hogy elérhetõ legyen. Ez pedig az életmentõ intézkedések után biztonsággal Fehérvárról megtehetõ - tette hozzá a fõorvos, aki azt is elmondta, hogy a közeljövõben tájékoztatják a háziorvosi szakfelügyelõket arról, hogy kötelességük EKG-t készíteni, és szükség szerint azonnal a Szent György Kórház szívkatéterezési központjába küldeni a betegeket. Azzal, hogy elõször a helyi kórházba irányítják a háziorvosok az akut infarktusos betegeket, nagyon sok idõt veszítenek, pedig minden órában a meglévõ szívizom-állomány fele elpusztul az ilyen betegeknél - hangsúlyozta a fõorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!