Mayer Péter: Ez nemcsak egy munka

Akt.:
Mayer Péter: Ez nemcsak egy munka
Miskolc – Mayer Péter vette át a Miskolci Jegesmedvék MOL Liga csapatának szakmai irányását. Az immár kinevezett vezetőedző az elképzeléseiről, a terveiről beszélt.

– Nem sokkal azután, hogy aláírtad a vezető edzői szerződésedet, milyen érzések munkálnak benned?

Mayer Péter: Nagyon fontos tudni rólam, hogy előbb játékosként, majd edzőként, vezetőként folyamatosan résztvevője, sőt alakítója voltam sokféle poszton a miskolci jégkorong fejlődésének. Csak egyetlen példát említenék: 2010-ben, két, vezetőedzőként eltöltött szezon után én javasoltam a klub vezetésének, hogy onnantól profi működésre, működtetésre van szükség, mert az amatőr/félprofi keretekből kihoztuk a legtöbbet. Akkor érkezett az első kanadai edző, Bob Dever személyében, az első kanadai légiósok, és teljesen új fejlődési pályára állt ismét a miskolci hoki. Akkor szereztük első felnőtt bajnoki érmünket, egy MOL Liga bronzot. Azóta épül egyre sikeresebben a rendszer, amely a tavalyi évben csúcsosodott ki a három aranyéremben, de én ide sorolom a miskolciak részvételét a válogatott feljutásában is. Szóval ha mindezeket összevetem, akkor egyrészt büszke vagyok arra, amit eddig elértünk, másrészt nagyon örülök a lehetőségnek, hogy ezt egy olyan poszton építhetem tovább, amely egy ilyen vertikumnak a csúcsát jelenti.

– Mi motivált, hogy elfogadd a felkérést?

Mayer Péter: Tavasszal új folyamatok indultak el a magyar hokiban, amely teljesen átrendezte az eddigi viszonyokat. Két új csapat lépett be a MOL Ligába, játékosok szabadultak fel, ám mindez jelentős időveszteséggel járt, hiszen a bizonytalanság miatt szinte mindenki csak kivárt. Tavaly már május elején teszteltük a csapat tagjait, most pedig már lassan június végét írunk, és erre még nem volt mód. A tavasz folyamán egyre erősödtek azok a jelek, amelyek azt mutatták, hogy Majoross Gergely távozhat Miskolcról. A klub vezetése éppen ezért nem ülhetett ölbetett kézzel, így több irányba is indult tapogatózás, de szinte hetente mondták a vezetők, hogy annak örülnének a legjobban, ha én vállalnám. Ezek a beszélgetések jutottak el arra a pontra, hogy végül mikor egy szűk hete valóban szükségessé vált új szakember igazolása a felnőtt csapathoz, akkor igent mondtam. Ennek a változatnak az is az előnye lehet bárkivel szemben is – legyen akár kellően mély tudású és kellően kvalifikált külföldi edzőt is az illető -, hogy nincs szükség több hónapra a csapat, a liga, az ellenfelek és a közeg megismerésére, a munka sokkal hamarabb, gyakorlatilag valós időben kerülhet az elvárt mederbe, ami például a Kontinentális Kupa szempontjából nem mindegy.

– Mennyire tudtál részt venni a keret kialakításában, ez mennyire a te csapatod is?

Mayer Péter: A március végén befejeződött szezon után szinte azonnal elkezdődött a munka a klubnál. Egri Gergő iszonyú sok munkát fektetett bele a játékosokkal való tárgyalásokba, az új légiósok felkutatásába. Az, hogy a keretünk olyan szinten áll, ahogy most áll, az legnagyobb részt neki köszönhető. Szakmai kérdésekben folyamatosan egyeztettünk, tehát a kiválasztásnál az én véleményem is számított. Ez egy több hónapos munka, hiszen senki sem gondolhatja azt, hogy miután kiderült a ligabővítés, utána két hét alatt össze lehet hozni egy olyan keretet, mint a miénk. Összességében tehát azt tudom mondani, hogy ezt a keretet teljesen a magaménak érzem, nincs benne olyan játékos, akiben nem bíznék.

– Milyennek érzed most a jövő évi csapat erősségét?

Mayer Péter: A játékoskeret csak egy névsor, igazi csapat az emberi kapcsolatoktól és az elvégzett munkától lesz. Most azt mondanám, hogy ez a mostani az egyik legversenyképesebb névsor a klub történetében, ám ehhez nagyon sok munkára lesz majd szükség, hogy igazolni tudjuk.

– Milyen hoki áll hozzád a legközelebb, mire számíthat tőled a csapat és persze a szurkolók?

Mayer Péter: Immár tíz éve, hogy részt vehetek a különböző korosztályos válogatottak munkájában, és a legmélyebb hatást az ezekben az években kollégaként látott kanadai edzők tették rám. Ugyanakkor szerencsés vagyok, mert volt módom remek szlovák, cseh és finn kitekintésekre is az évek során. A gyors, hatékonyan egyszerű, alázatos hoki áll hozzám a legközelebb, ami ha éretten működik, akkor a játékosok magabiztossága miatt rendkívül szerethető képet is mutathat. Azért nem mondom, hogy kanadai hoki, mert ez a sport is annyira globalizált már, hogy nem lehet egy nemzeti jelleget kiemelni csupán. A Jegesmedvék tavalyi stílusa, arculata nagyon olyan volt, amit én magam is látni szeretek. Az egyik fontos feladatom, illetve a stábbal együtt a feladatunk éppen az lesz, hogy a végleges keret ismeretében meghatározzuk: mely elemeket visszük tovább, mert fantasztikusan működtek és ezt vétek lenne piszkálni és melyeken kell – a körülmények, a csapatok, a keret változása miatt – módosítani. Butaság lenne egy tollvonással eltörölni mindent azért, mert az egy másik edző munkája volt. Ugyanígy nagy hiba lenne azt hinni, hogy mert tavaly minden összejött, az idén magától sikerülni fog. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt ezen elemek között, a játékosok helyét a csapatban, a sorokban, és ez nem lesz egyszerű.

– Miskolcon mindig kiemelt feladata az aktuális edzőnek a saját nevelésű játékosok beépítése. A fiatal miskolci játékosok a szemed előtt nőttek fel, soknak az edzője is voltál. Ez könnyebbséget jelent számodra?

Mayer Péter: Minden edző a szezon előtt bátran beszél a fiatalok beépítéséről, ám a bajnoki satuban, az eredménykényszerben ez rendre háttérbe szorul. Nekem előnyt jelenthet, hogy régóta követem a játékukat, ismerem az erényeiket és a gyengeségeiket, így talán könnyebben megtalálom a megfelelő helyüket a csapatban. A felnőtté, vagy pontosabban a felnőtt játékossá válás egy hosszabb folyamat, van akinek elég egy, másnak 3-5 év, megint másnak még több idő kell. Az biztos, hogy tőlem megkaphatják a lehetőséget a bizonyításra, ha megérdemlik és remélem élni is tudnak vele. Fontos ugyanakkor, hogy ez a törekvés nem mehet az eredményesség rovására.

– A csapat előtt álló egyik legfontosabb feladat az idén a Kontinentális Kupán való jó szereplés. Hogyan látod az esélyeket?

Mayer Péter: A játékoskeret kialakításánál ez egy nagyon fontos szempont volt. Három éve a csapat megtette az első lépését a nemzetközi porondon, így természetesen ezen a téren is szeretnénk előrelépni. Októberben lett, szlovén és spanyol ellenfelünk lesz. Úgy gondolom, hogy van keresnivalónk a csoportban, de nagyon kemény meccsek várnak ránk. Úgy vágunk neki a tornának, hogy azt szeretnénk megnyerni és továbbjutni. Ebben nagy előnyünk lehet, hogy hazai pályán játszhatunk.

– Jelent-e neked valamilyen pluszt, hogy te magad is miskolci vagy?

Mayer Péter: Ez nem is lehet kérdés. Benczés Miklósnak sem kellett elmagyarázni, hogy milyen érzés diósgyőrinek lenni, én is itt nőttem fel, ezt lélegeztem be a kezdetektől, így pontosan tudom, hogy mit jelent a hoki a városnak és a miskolci szurkolóknak. Nem szeretnék szlogeneket puffogtatni, de gyerekkorom óta a miskolci hokiban élek, a drukkerek jó részét személyesen is ismerem, tudom mire gondolnak, mit várnak a csapattól, milyen hihetetlen és önzetlen szeretetet és támogatást nyújtanak. Ez számomra nemcsak egy munka, vagy a karrierem egyik állomása, egy újabb sor az önéletrajzban, hanem egy olyan küldetés, amely rengeteg embernek, egy városnak, egy régiónak jelent szintén nagyon sokat. A kinevezésem után elképesztően sok pozitív üzenetet kaptam például a szurkolóktól, és a tőlük kapott bizalomnak szeretnék most megfelelni.

Ugyanazt akarjuk látni mindannyian. Őszinteséget a pályán és azon kívül, a lehető legtöbb és legjobban elvégzett munkát és a Miskolci Jegesmedvék győzelmeit.

Forrás: Miskolci Jegesmedvék