Friss hírek

2008.10.20. 14:41

Tőke Unió Program a kisvállalkozások könnyebb forráshoz jutásáért

<p>A várhatóan januártól induló Tőke Unió Program lényege, hogy a vállalkozó egyablakos ügyintézés keretében juthat tőkéhez, hitelhez és európai uniós támogatáshoz úgy, hogy valamennyi forrása mögött a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezessége áll. Ebben partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt.</p>

Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten elmondta: a vállalkozók hamarosan az ország 120 településének 208 pontján egyablakos ügyintézés keretében szaktanácsadást és részletes terveket kapnak tervezett forrásbevonásukhoz, sőt a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt. munkatársai fel is kutatják nekik a hitelező bankokat, a befektetésre kész kockázati tőketársaságokat, és segítenek az uniós pályázatok között is.

"Ez nem válságkezelő program, de hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához, és ez a jelenlegi helyzetben felértékelődött" - mondta a pénzügyminiszter. "A kormány a jelenlegi helyzetben legfontosabb feladatának a stabilitás megőrzését tekinti, ám eközben sem feledkezhet meg arról, hogy biztosítsa az előrelépés lehetőségét a magyar vállalkozások számára. A Tőke Unió Program egy olyan kezdeményezés, amely ha beérik, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a források előteremtésével a hazai kis- és középvállalkozói szektor megvalósíthassa legjobb elképzeléseit" - mondta Veres János.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke közölte: a KA-VOSZ Zrt. a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt.-vel közösen pénzügyi szolgáltató céget alapít, és ezzel, valamint az általa koordinált országos kamarai és VOSZ irodahálózat bevonásával járul hozzá a program sikeréhez. Hozzátette: az irodák a Tőke Unió Program ügyfélszolgálati irodáiként is működnek majd, a vállalkozókkal történő közvetlen kapcsolattartás ezen irodákon keresztül valósul meg.

Radnai György a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy akár tőkéről, akár hitelről, akár EU-s támogatásról van szó, minden forráselem mögött ott áll a Garantiqa készfizető kezességvállalása, ami csökkenti a finanszírozók kockázatát, és így javítja a KKV-k forráshoz jutásának esélyeit.

Parragh László, az MKIK elnöke szerint a kkv szektor bajban van, és ha a hitelválság továbbgyűrűzik, még nagyobb bajba kerülhet. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a programot a lehető legszélesebb körben ismertetni fogják a szektor szereplőivel, mert fontos tudni, hogy kevés utánajárással egy 50 milliós saját tőkéjű cég is megvalósíthat saját tökéjének többszörösét elérő költségvetésű fejlesztéseket.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a KA-VOSZ és a Garantiqa közös pénzügyi szolgáltató társasága új beruházási hiteltermékkel lép piacra: a Széchenyi-kártyára épülő beruházási hitel, az EU JEREMIE forrásának és MFB Hitel kombinációjaként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával jön létre. A megbízhatónak minősülő Széchenyi-kártyás vállalkozók által akár ingatlan fedezet nélkül is igényelhető alacsony kamatozású hitel futamideje 10 év lesz. Az új hiteltípust a Széchenyi-kártyához hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ irodahálózatában lehet majd igényelni, várhatóan 2009. tavaszától.

Veres János kérdésre válaszolva elmondta: a kormány átdolgozta az adminisztráció egyszerűsítését célzó adótörvény módosító csomagját, amelyet hétfőn átadták a parlamenti pártoknak, amelyek ha egyetértenek vele, akkor a nemzeti összefogást demonstrálva közös javaslatként nyújthatják be az országgyűlésnek. Ha mégsem születik pártok között a javaslatról konszenzus, a kormány akkor is beterjeszti a Tisztelt Ház elé - közölte a pénzügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!