Martin-kertváros hírei

2011.06.28. 10:21

Keresztneve: Hadnagy

Igazi nevét sohasem hallottuk. Mint ahogy feleségét is csak hallomásból ismertük. A derék nyomozó epizódról epizódra mesélt nejéről.

Igazi nevét sohasem hallottuk. Mint ahogy feleségét is csak hallomásból ismertük. A derék nyomozó epizódról epizódra mesélt nejéről.Bugyuta történetei megtévesztőek voltak csakúgy, mint esetlen járása, gyűrött ballonja, roncstelepre való járgánya. Félszegsége mögött csavaros észjárású, jó emberismerő, a legkisebb részleteket sem elhanyagoló rendőrtiszt lapult: Columbo hadnagy.

A felügyelőt alakító sztár, Peter Falk 2011. június 23-án elhunyt. 83 éves volt.

Peter Falk édesapja, a magyar származású Michael Falk (Falk Miksa unokája) egy ruhakereskedés és vegyesbolt tulajdonosa volt. Édesanyja, az orosz származású Madeleine könyvelőként és beszerzési menedzserként dolgozott. Peter hároméves volt, amikor egy rosszindulatú daganat miatt eltávolították a jobb szemét. Kivehető üvegszemet kapott, mellyel időnként tréfákat is megengedett magának. Kamaszként egy baseball-mérkőzésen kiállította a játékvezető, mire Falk kivette az üvegszemét, hogy átnyújtsa neki ezzel a megjegyzéssel: „Neked nagyobb szükséged van rá, mint nekem”. Művészi pályája során olykor diszkriminációk érték a hiányzó szeme miatt. A Columbia Pictures igazgatója állítólag ezzel a felkiáltással utasította el: „Ennyi pénzért kétszemű színészt is kaphatok!” Rajongói viszont szexisnek találták különös tekintetét.

Tanult közigazgatást és politológiát. Dolgozott szakácsként és gazdasági elemzőként. Munka mellett kacsingatott a színészet felé. 1956. január 3-án debütált Molière Don Juan című darabjában. Még ebben az évben a Brodway-n is színre lépett G.B.Shaw Szent Johannájában. Az igazi áttörést 1968 hozta. Ekkor forgatták a Columbo sorozat első részét. A folytatásra három évig kellett várni, mert a színész nem akarta elvállalni a szerepet. Ki hitte volna!? Később a sete-suta, idegekre menő nyomozó szerepe hozta meg számára a világsikert.

A Columbo sorozat részeit mai napig sugározza a televízió. A történeteknek és a stílusnak sajátos bája van. Más krimiknél azon izgulunk, hogy ki követte el a bűncselekményt. Columbonál már a bevezető képsorokban megismerjük a gyilkost. Figyelmünket a rendőrhadnagy és a tettes harca köti le. A szerencsétlenkedő felügyelőt nem veszik komolyan, inkább szánalomra méltó. Mi nézők szurkolunk neki, kissé csikorgatjuk a fogunkat, amikor szivarját perzsaszőnyegen vagy csipketerítőn veri le. De a végén mindig győz az igazság.

Péter Falkot Beverly Hillsi otthonában győzte le az Alzheimer-kór.

 

- TVÁ -

Címkék#Columbo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!