Helyi közélet

2011.12.12. 12:26

Négy napon át tanítottak Sárospatakon

Sárospatak - Magyarországi-, de alighanem világrekord is született hétfőn Sárospatakon.

Sárospatak - Magyarországi-, de alighanem világrekord is született hétfőn Sárospatakon.

Most már biztos, Guinness-rekordot tudhat magáénak a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kara a csoportos maratoni tanítás kategóriájában. A főiskola 19 diákja december 8-án reggel nyolc órától december 12-én reggel nyolc óráig összesen 96 órán-, azaz négy teljes napon át tanítottak egy huzamban a sárospataki főiskola dísztermében. A rekordkísérletet Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora felügyelte hat, a főiskoláról jelentkező diák segítségével.

Magyar- és világrekord

Az utolsó órát hétfőn reggel Kovács Zsolt, a főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke tartotta. Az osztályfőnöki órán a padokban 18 nagyon fáradt, nagyon boldog és a könnyeivel zömmel eredménytelenül küzdő kistanító bácsi és kistanító néni ült, aki a képzeletbeli csengő elhangzása után immár örömkönnyekben törtek ki, különösen akkor, amikor Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátota elmondta, a pataki kísérlet siekrült, azaz a sárospataki főiskolások felállították a csoportos maratoni tanítás magyarországi rekordját, és miután ismeretei szerint a világon hasonló kísérlet még nem volt, ezért a pataki esemény egyúttal alighanem világrekord is.

Felajánlások

– Ez a próbálkozás sokkal jobban sikerült, mint az áprilisi – mondta Kovács Zsolt, a főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke.

– A négynapos tanítással nemcsak egy rekordot szerettünk felállítani, de fel kívántuk hívni a figyelmet a magyarországi iskolák helyzetére. Arra, hogy számos olyan hely van, ahol nincs pénz fűtésre. Örömmel tapasztaltuk, hogy a felhívásunknak sokan eleget tettek, és a négy nap alatt mintegy 150 ezer forintnyi felajánlás érkezett a nehéz helyzetben lévő iskolák részére, aminek az eljuttatásában mi közvetítői szerepet vállaltunk. Boldog vagyok, hogy a kísérlet sikerült és egy kicsit szomorú, mert ez a csapat az elkövetkező hónapokban alig fog egymással találkozni.

Nehéz volt

– Nagyon nehéz volt, különösen az éjszakai órák viseltek meg bennünket. Sok volt a hullámvölgy, amikor néhányan nagyon mélyre kerültek, de mindig akadt valaki a csapatban, aki maga után húzta a többieket. Fantasztikus volt, ahogy együtt, egymásért is tudtunk hajtani. Ha ezzel fel tudjuk hívni a figyelmet a magyar közoktatás helyzetére, akkor azt mondom, mindenképpen megérte – mondta a harmadéves Molnár Gergő az utolsó óra után.

– Fantasztikus teljesítményt nyújtottak a diákok – mondja Sebestyén István. – Megemelem a kalapomat előttük és csak csatlakozni tudok a céljaikhoz, hiszen a feleségem is tanítónő és nap mint nap érzem, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük. Ahogy elnéztem ezeket a fiatalokat, érdemes hinni a magyar oktatás jövőjében.

ÉM-BG

A tizenkilencek

Akik részt vettek a maratoni tanításban (Zárójelben azt tüntettük fel, ki hány órát tanított) 

  • I. évfolyam: Berkeszi Dávid (6), Dankó Zsolt (2), Simcsák Huba (6)
  • II. évfolyam: Gál Gabriella (4), Farkas Gábor (3), Bella Zsanett (3), Birtalan Lóránd (2)
  • III. évfolyam: Molnár Gergő (7), Oláh Gábor (6)
  • IV. évfolyam: Kovács Zsolt (6) Kovács Klaudia (8), Kovács Alexandra (7), Rácz Réka (7), Bodolai Ádám (6), Bodolai Éva (7), Hegedűs Kitti (7), Bajusz László (5) Goreczky Gabriella (7), Goreczky Andrea (6)
  • Miskolc - Befejeződött a csütörtönókön reggel kezdődött maratonio csoportos tanírtási rekordkísérlet a Miskolci Egyetem Comanius Főiskolai Karán Sárospatakon.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában