Magyarország

2011.05.10. 16:54

Minden ötödik magyar fél a romáktól

<p>A magyar társadalom ötöde jobban fél a cigányoktól, mint az adóhatóságtól és a Magyar Gárdától együttvéve. Ezer emberből harminc továbbra is tart az egyébként nem létező "pirézektől", valamint a lakosság 20 százaléka úgy tudja, hogy legalább kétmillió cigány honfitársunk van.</p>

Téves az az elképzelés, hogy a kistelepüléseken nagyobb az ellenszenv a romákkal szemben. Tény viszont, hogy a jobb körülmények között élő, magasabb társadalmi státuszúak utasítják el leginkább őket - hangzott el az ELTE Társadalomtudományi Kara által végzett reprezentatív kutatás eredményeit ismertető tájékoztatón. Tausz Katalin tanszékvezető szerint a vizsgálat pontosan tükrözi a mai magyar társadalom lélektanát, megosztottságát. A legtöbben a cigányoktól félnek, ez a népesség ötöde, míg a Magyar Gárdától, az adóhatóságtól és az araboktól minden tizedik ember tart.

A kutatásban szereplő kérdések közül kettő hasonlít az Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte szociális konzultáció témáihoz, ezek a segély és a munka összevetése, valamint a segély pénzbeli vagy természetbeni kifizetésére vonatkozó pontok. A megkérdezettek kilencven százaléka úgy gondolja, hogy inkább több munkahelyre lenne szükség, mint segélyre. Magát a segítséget illetően a megkérdezettek csaknem egyenlően gondolták úgy, hogy a támogatásnak csak egy részét kellene pénzben kifizetni, e mellett élelmiszert vagy természetbeni juttatást kellene adni, illetve a két lehetőséget együtt kellene alkalmazni.

A tanszék vizsgálódása kiterjedt az ország 33 leghátrányosabb térségére, "Hány Magyarország van Magyarországon?" címmel tettek fel kérdést. A rövidesen nyilvánosságra kerülő eredményt kommentálva Tausz Katalin annyit mondott, hogy "legalább kettő, eddig" - adta hírül a Roma Sajtóközpont.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!