Helyi közélet

2016.03.07. 09:21

Dr. Vereckei Csaba: Az embereket néha nehéz megmenteni saját maguktól…

Miskolc - A rendőri jelenlét tovább javította a közbiztonságot és a lakosság biztonságérzetét. Interjú: Dr. Vereckei Csaba dandártábornokkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitányával.

Miskolc - A rendőri jelenlét tovább javította a közbiztonságot és a lakosság biztonságérzetét. Interjú: Dr. Vereckei Csaba dandártábornokkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitányával.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság mindenkori vezetője nincs könnyű helyzetben, mert a megye közbiztonságának helyzete országosan is a közfigyelem fókuszában van. Dr. Vereckei Csaba dandártábornok a közelmúltban számolt be az állomány előtt a megye 2015-ös bűnüldözési és bűnmegelőzési helyzetéről. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele a sikerekről és az esetleges kudarcokról.

- A migrációs helyzet az egész országban központi kérdés volt az elmúlt évben. Miként érintette megyénket?

Dr. Vereckei Csaba: A migrációs helyzet, éljünk az ország bármely pontján, ma már kikerülhetetlen kérdés valamennyiünk számára, legyen az ember rendőr vagy egyszerű állampolgár. Természetesen érintette a megyében dolgozó rendőri állományt és a megyei rendőr-főkapitányságot. A migrációs helyzet kezelésére született a hárompilléres rendszer: az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályi háttér megalkotása és az élő erő, ami a rendőrség és a honvédség személyi állományából tevődött össze. Ebben volt nekünk is szerepünk, hiszen heteken át vettek részt itteni kollégák a déli határ védelmében, illetve ottani rendőri feladatok ellátásában. Ez összességében egy sikeres elgondolás és vállalkozás volt, hiszen amit elvártak a rendőri állománytól, azt teljesíteni tudtuk, megvédtük a határt. Még nem tudjuk, mi a folyamat végkifejlete, de az prognosztizálható, hogy hasonló feladatok ebben az évben is várnak ránk. Az állomány erre felkészült és a szükséges felszereléssel is el van látva.

- Nem kikerülhető a felvetés: azáltal, hogy a rendőri állomány egy része a megyén kívül teljesített szolgálatot, csökkent-e a megye közbiztonsága?

Dr. Vereckei Csaba: Sem a bűnügyi statisztikákból, sem a lakossági visszajelzésekből nem kaptunk olyan információt, hogy ez – úgymond – bármiféle deficitet okozott volna a megyében. Ezt a távollétet sikerült úgy kompenzálni, hogy szolgálatszervezéssel, túlórákkal pótoltuk a kiesett rendőri munkát. Nagyon sokat segítettek a velünk együttműködő szervezetek. Itt kiemelném a polgárőrséget, amelynek tagjaival több ezer órányi közös járőrözést hajtottak végre kollégáink. Mindezekkel az a mértékű közterületi jelenlét volt a kritikus időszakokban is a megyében, amely elvárt és megszokott a lakosság körében.

- A teljes rendőri állomány életében nagy változás volt az életpályamodell bevezetése, amelyet azért – ahogy más hasonló helyzetben – kétkedések kísértek. Mi a főkapitányi tapasztalat?

Dr. Vereckei Csaba: Valóban, július 1-jétől megtörtént ez a fontos változtatás is. Azt tudom mondani, hogy az állomány visszajelzése alapján inkább azt a pozitív várakozást váltotta be, amire számítottunk. Rengeteg adminisztrációja volt, hiszen több ezer személyzeti parancsot kellett elkészíteni, kibocsátani. Ezt sikerült úgy végigvinni, hogy egy-két technikai problémától eltekintve nem volt panasz az állomány tagjai részéről. Azt látom, hogy a rendőri állomány megelégedésére szolgált ez az új rendszer.

- Olvasóink mondják, hogy azt tapasztalják, mintha eleve több lenne a rendőr a közterületeken.

Dr. Vereckei Csaba: Igen, ez így is van. Volt először egy úgynevezett „5/24 program”, amelyben Borsod-Abaúj-Zemplén is részes volt. Ez egy öt megyére szóló mintaprojekt volt, amelynek a lényege a teljes idős közterületi jelenlét biztosítása. Ez oly’ módon váltotta be a hozzáfűzött reményeket, hogy ma már „19/24 programról” beszélünk, azaz mind a tizenkilenc megyére kiterjesztették. Erre külön támogatást biztosított a megyei főkapitányságoknak az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez a projekt átívelte a teljes elmúlt esztendőt, és ezzel is sikerült elérni, hogy a közterületi rendőri jelenlét végig jól érzékelhető és eredményes volt.

- A lakosság szubjektív biztonságérzete mellett a bűnügyi helyzet, az azzal kapcsolatos mérőszámok mindig nagy hangsúlyt kapnak egy-egy év értékelésekor. Mit lehet elmondani ilyen szempontból 2015-ről?

Dr. Vereckei Csaba: Biztos furcsa lesz, amit mondok, egyetlen komoly problémánk az elmúlt évvel, hogy nagyon nehéz lesz azokat az eredményeket megtartani, amit elértünk. Ha valamilyen szintre eljutottunk, akkor onnan visszalépést nem igazán fogadunk el mi sem és a közvélemény sem. A cél, hogy – jó esetben – javítsunk az eredményeken, de minimum megtartsuk azokat. És ez nem lesz könnyű. Gyakorlatilag valamennyi bűnügyi területen csökkenést és javulást regisztráltak a mutatók. Csökkent az összes bűncselekmény száma, ezen belül a közterületen elkövetetteké, a kiemelt bűncselekményeké. Például kevesebb emberölés volt, kevesebb zsarolás, rablás, lopás vagy lakásbetörés is. De a gépkocsilopásból és -feltörésből is kevesebb történt tavaly mint korábban. Azokban a kategóriákban, amelyek leginkább érintik az embereket, amelyek leginkább befolyásolják a személyes biztonságérzetet egyértelmű javulás volt tapasztalható.

- A híreket figyelve az az érzése támad az embernek, mintha több lenne a garázda bűneset. Miért?

Dr. Vereckei Csaba: Ez a dolog továbbra is komoly fejtörést okoz számunkra. Hat éve folyamatosan nő a garázdaságok száma és a hat év alatt oda jutottunk, hogy már 30 százalékkal nőtt az ilyen ismertté vált bűnesetek száma. Természetesen megpróbáljuk megtalálni az okokat és sokféle magyarázat született már, de – sajnos úgy tűnik – ez egy sokismeretlenes egyenlet. A gyarapodásban – úgymond – pozitív elemek is közrejátszanak, hiszen nagyon sok helyen kiterjedten működnek térfigyelőkamera-rendszerek, hatékonyan működik a tevékenységirányító központunk, lerövidültek ezáltal a reagálási idők, azaz hamarabb érnek oda a helyszínre a rendőrök. De az előbb említett fokozott közterületi jelenlét is segíti, hogy sokkal több garázdaságot sikerült felderíteni. Így, míg korábban sok eset egyszerűen elsikkadt, ma már több esetet sikerül felderíteni. Tehát nem biztos, hogy a garázdák és a garázdaságok száma nőtt ennyire.

- A közlekedésben, a baleseti helyzetben mintha nem lenne ilyen jó a kép.

Dr. Vereckei Csaba: Abban bizony nem sikerült a kitűzött célokat elérni és ezt feladatként meg is fogalmaztuk erre az esztendőre. Az, hogy nem lett kevesebb a baleset annak is betudható, hogy a korábbinál lényegesen több autó közlekedik az utakon. A családok ismét megengedhetik maguknak, hogy autójuk legyen, használják is azt és az üzemanyag ára is kedvezően alakult az elmúlt időszakban. Igyekszünk rábírni az autósokat arra, hogy a saját és mások testi épsége érdekében biztonságosan, a szabályokat betartva közlekedjenek, használják például a biztonsági övet, amelyet szaknyelven a passzív biztonsági eszközök közé sorolunk. Az utak minősége is befolyásolja a közlekedés biztonságát. Ezt közvetlenül nem tudjuk befolyásolni, de arra mindenképpen rá kell venni a vezetőket, hogy az útminőségnek és a látási viszonyoknak megfelelően irányítsák gépjárművüket. Nagy hangsúlyt fektetünk az ittas vezetők kiszűrésére, mert még mindig nagyon sokan gondolják úgy, hogy alkohol fogyasztása után is nyugodt lélekkel a kormánykerék mögé ülhetnek. A közlekedésbiztonsági céljaink elérésében segít a közlekedési ellenőrzési rendszer, amelynek mobil része már tavaly óta élesben működik, a fix pontok idén lépnek be. Amikor a közlekedésről beszélünk nekem mindig ez a mondat jut eszembe: „Nehéz az embereket megmenteni saját maguktól…”

- Miskolc polgármestere a világ egyik legbiztonságosabb városának nevezte Miskolcot. Mondván, a rendőrséggel együttműködve városrendészek és fejlett térfigyelő rendszer vigyázza az itt lakók biztonságát. A biztonság érdekében kötött együttműködéseket hasonlóan eredményesnek látja megyei szinten is?

Dr. Vereckei Csaba: A miskolci helyzet példaértékű, de hasonlóan jó az együttműködés más vidéki településeken is. Említettem már a helyi polgárőr-szervezetekkel az együttműködést, a közös járőrszolgálatot. De van, ahol az önkormányzat rendőri túl­órákat finanszíroz és ezzel járul hozzá a közbiztonsághoz. Mindenhol igyekszünk a helyi sajátosságoknak megfelelő megoldást találni.

- Mit tekint az elmúlt év sikerének?

Dr. Vereckei Csaba: Én azt gondolom, hogy a közterületi jelenlét az egyik ilyen, amire büszke vagyok.

- Van olyan ügy, aminek megoldását kudarcnak tekinti?

Dr. Vereckei Csaba: Igen. Van egy ügyünk, a pár évvel ezelőtti szikszói kettős gyilkosság, amiben a nyomozás pillanatnyilag egyhelyben jár. Folytatjuk a munkát, de nincsenek újabb információk. Ebben szeretném, ha előrébb tudnánk tartani.

- Milyen terve van, amit szeretne megvalósítani a közeljövőben rendőrfőkapitányként?

Dr. Vereckei Csaba: Ilyen például a kutyás rendőri szolgálat újraindítása. A jelenlegi kutyaállományunk elég idős, meg kell újítani és kiképezni az állatot és az embert is hozzá. Szerintem tovább javítana a közbiztonságon a kutyás járőrszolgálat.

Névjegy: Dr. Vereckei Csaba dandártábornok, rendőrfőkapitány

  • Rendőri szolgálatát 1992-ben kezdte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon. Különböző beosztotti, illetve vezetői beosztásokban dolgozott.
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatói, egyben főkapitány-helyettesi munkakörébe 2004. október 01-jei hatállyal nevezték ki.
  • 2007. november 15-től a főkapitányság vezetője.
  • A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, valamint a Rendőrtiszti Főiskola felsőfokú rendőrszervező tanfolyamán 1996-ban szerzett diplomát.
  • Nős, három gyermek édesapja.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában