Helyi közélet

2015.12.11. 17:18

Az öreg farkas legendája

Sátoraljaújhely - Erdőjárók kalauza – zempléni tájak természeti értékei.

Sátoraljaújhely - Erdőjárók kalauza – zempléni tájak természeti értékei.

Egy különleges túrára invitálja a látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma az Erdőjárók kalauza – zempléni tájak természeti értékei címet viselő új állandó kiállítására!

Kalauz

– A kiállítás különlegessége, hogy egy lakótérben mutatjuk be a természetet – mondta a megnyitón dr. Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa. Arra kívánjuk rávenni a látogatókat, hogy járják végig azokat a túra­útvonalakat a valóságban is, amelyeket itt megmutatunk nekik. Ilyen szempontból tulajdonképpen mindegy is, hogy kirándulás után térnek be hozzánk, vagy éppen itt kapnak kedvet a túrázáshoz.

Minden érzékszervnek

A kiállításon közelről megfigyelhetünk olyan természeti ritkaságokat, mint a több millió évvel ezelőtt itt hullámzó Pannon-tenger lakóinak, a halaknak, a csigáknak, a teknősöknek a lenyomatait.

Az installáció lehetőséget ad arra, hogy didaktikus módon, kérdésekkel, rejtvényekkel, hangokkal, többféle „életnyommal” ösztönözzék látogatóinkat a zempléni természet sokszínűségének, rejtett részleteinek játékos, mégis számos tanulsággal járó felderítésére.

Egy hagyományos lakás legfontosabb tereiben rendezték el a kiállítást, és Hegyessy Gábor, a tárlat kurátora végigvezet az előszobán, a konyhán és a fürdőszobán keresztül a nappaliba.

Nagy gondot fordítottak arra, hogy egyik helyiségen se tudjunk csak úgy átszaladni, mindenhol van lehetőség arra, hogy megdolgoztassuk az agyunkat, sok mindent nem csupán kipróbálni lehet, hanem direkt ösztönöznek is rá, így még tapinthatunk és szagolhatunk is.

A nappaliban pedig vár ránk az erdő csúcsragadozója, egy preparált farkas, aki valamikor az 1930-as években egy könyvtár előtt álldogált és a legenda szerint a könyvtáros kisasszony akárhányszor csak elhaladt előtte, mindig megsimogatta a feje bal oldalát, amely egy idő után emiatt meg is kopott, ezért az ordast újhelyi szolgálata előtt fel kellett újítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában