Magyarország

2018.12.12. 16:47

Újra pluszok, irány a kert!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy kis téli előzetes után újra őszies az időjárás, így be lehet pótolni, ami elmaradt.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy kis téli előzetes után újra őszies az időjárás, így be lehet pótolni, ami elmaradt.

Idén nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen őszi, vagy tél eleji munkáról lemaradnánk, vagy, ha valamit nem sikerült elvégezni, akkor az már kimaradt a kerti naptárból, mert egy kis fagy után újra vissza-vissza tér az őszies időjárás, ami lehetőséget ad arra, hogy bepótoljuk, ami kimaradt.

Sosem késő a talajgondozás

De mi is az, amit a visszatért őszi időben még csinálhatunk a kertünkben, udvarunkon, milyen munkáknak lehet még itt az ideje – akkor is, ha egyébként normál téli időjárás mellett már nem lenne? Első helyen említhetjük természetesen a talaj forgatását, amelyet bármeddig elvégezhetünk, befejezhetünk, amíg nincs átfagyva a talaj. Legyen szó szántásról, rotálásról, ásásról, forgatásról, vagy csak szellőztetésről – kinek-kinek a számára legmegfelelőbb módszer szerint. Ezzel együtt még az őszi trágyázás, mű­trágyázás, vagyis a tápanyag-utánpótlás is elvégezhető, ha eddig bokros teendőink mellett nem jutott volna rá időnk.

A mögöttünk lévő hetek elég esősek, nedvesek voltak, így előfordulhatott, hogy valaki lemaradt a pázsit, gyep tél előtti megszellőztetéséről, ha felszárad a sár és nem fagy, akkor még ezt sem késő elvégezni, a szellőztető gépet keresztben és hosszában is érdemes áttolni a gyepen, és itt is jöhet a tápanyag-utánpótlás, például komplex mű­trágyával.

Vannak olyan növények, amelyek még mindig nem dobták le teljesen a leveleiket, mert nem volt még igazán nagy fagy, illetve a sár sokakat megakadályozhatott abban, hogy összeszedjék a lehullott leveleket, eltüntessék az avart. Nem vagyunk még ezzel elkésve, de – főleg, ha volt gombás betegség a növényeinken – mindenképpen érdemes összeszedni a leveleket, és nem kint hagyni, mert így könnyen áttelelnek rajtuk a kórokozók, amelyek a tavasz első jelére aktivizálódnak, és nem fogjuk érteni, hogyan fertőződnek olyan gyorsan újra a növényeink, amikor az előző évben serényen permeteztünk. Apropó permetezés: ha nem esik az eső, nem fagy, akkor mehet még egy év végi lemosó permetezés is, ha eddig nem sikerült volna abszolválni.

Növényvédelem télen is

Ha pedig az a kérdés, hogy mi legyen a felszedett avarral, arra nézve már korábbi összeállításunkban adtunk tanácsokat, de megismételjük: még mindig elszállítják a zöldhulladékot, így lehet zsákolni és kitenni, komposztálhatjuk is.

Ha pedig a kórokozóktól való megszabadulásról már szót ejtettünk a levelek kapcsán, érdemes leszögezni: a növényvédelemnek a tél sem szab határt. Még mindig eltávolíthatjuk a beteg ágakat a fákról, bokrokról, lehet permetezni, végső esetben a beteg, élettelen, vagy menthetetlen növényeket eltávolítani. Folyamatosan figyelni kell a teleltetésre berakott növényeinket is, amelyeken könnyen elszaporodhatnak a levéltetvek, vagy egyéb kórokozók, és akkor alkalmaznunk kell a megfelelő permetezőszert. Ha nincs nagy fagy, de a fáink már vegetatív állapotban vannak, akkor jöhet a drótkefélés, a felváló kéreg és a megmaradt gyümölcsmúmiák eltávolítása, a törzs fehérre mázolása. Ha tartósan fagymentes marad az időjárás néhány napig, akkor még a metszőollót is kézbe kaphatjuk, és jöhet egy kis fazonigazítás a rózsáknak, cserjéknek, sövényeknek. Utóbbinak a levelektől és elszáradt részektől való megtisztítása, és szükség esetén kötözése is elvégezhető még a következő napokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!