Magyarország

2018.11.15. 14:35

A senlisi "Cziffra-kápolnában" ad koncertet Balázs János zongoraművész

Budapest - A senlisi Saint-Frambourg Kápolnában, azaz a "Cziffra-kápolnában" lép fel Balázs János zongoraművész pénteken és szombaton a SenLiszt fesztiválon.

Budapest - A senlisi Saint-Frambourg Kápolnában, azaz a "Cziffra-kápolnában" lép fel Balázs János zongoraművész pénteken és szombaton a SenLiszt fesztiválon.

Balázs János a Fondation Cziffra meghívására érkezett a fesztiválra, amelynek díszvendége, valamint zsűritagként részt vesz az alapítvány által megrendezett zenei versenyen is. A zongoraművész a kápolnában egy Chopin zongoraversenyt ad elő, a másik estén Liszt- és Cziffra-átiratokból ad szólóestet - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Cziffra Fondationt 45 évvel ezelőtt alapította Cziffra György a Saint-Frambourg kápolnában Liszt Ferenc Auditorium néven, majd építtette magánvagyona felhasználásával jelenlegi formájára, ahol koncert- és kiállítóterem is helyet kapott. A korai gótikus kápolna a francia történelem fontos helyszíne, a francia királyságot megszilárdító Capet Hugó felesége Adelhaid alapította itt az első kegyhelyet. A súlyosan leromlott - és az 1970-es évekre garázsként használt - műemléket Cziffra György alapítványa 1977-ben nyitotta meg a felújítások után koncertteremként, ekkor készült el a zongoraművész barátjának, Joan Mirónak nyolc üvegablaka is. Cziffra György halála után felesége, Soleika folytatta a szervezet működtetését, ma Isabelle Oehmichen zongoraművésznő, Cziffra György egykori tanítványa az alapítvány művészeti vezetője.

Isabelle Oehmichen a 2019-es Cziffra Fesztivál nyitókoncertjének egyik szólista vendégművésze lesz Bogányi Gergely és a Kállai Vonósnégyes mellett 2019. február 18-án a budapesti MoMKultban.

Balázs János senlisi fellépései után Baján, Vietnámban, Kínában és Németországban folytatja születésnapi koncertkörútját.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!