Magyarország

2018.10.21. 13:32

Őszi Európai Hulladékcsökkentési Hét

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A rendezvény a „Méregtelenítsünk” hívószóra épít – de nem kizáróan.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A rendezvény a „Méregtelenítsünk” hívószóra épít – de nem kizáróan.

Minden év novemberének utolsó hetén rendezik meg 2009 óta az akciósorozatot, ami a hulladékkal kapcsolatos problémákra irányítja a figyelmet. Idén a lelkes önkéntesek november 17. és 25. között készülnek megvalósítani ötleteiket.

A kezdeményezés az életterünk körül gyűlő hulladékmennyiség problémájára hívja fel a figyelmet évről évre: csökkentsük ezt a számot, hasznosítsunk újra, szemetünket gyűjtsük szelektíven.

Ezek a fő irányvonalak, azonban minden évben kap egy központi témát a hét. Idén ez a „Méregtelenítsünk” felhívás, ami főként a háztartásunkban keletkező veszélyes hulladékokat helyezi fókuszba. Ezek a típusok még az általános szemétnél is nagyobb veszélyt jelentenek (gondoljunk a fürdőszobában, konyhában használt kemikáliákra), ezért kiemelt fontosságúak – tájékoztat a magyarországi szervező, az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A legötletesebb és egyben leghatékonyabb akcióterveket a szervezők beregisztrálják az Európai Hulladékcsökkentési Díjra.

Egyre sikeresebb

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2012 óta 12 000–­13 000-es összesített akciószámot produkál évente, a részt vevő országok száma pedig 30 körül alakul. Magyarországon 2015-ben 476 akciótervet nyújtottak be az önkéntesek, 2017-ben ez a szám már 4 672 volt.

Akik szeretnének tenni környezetük védelméért, azok a http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet-regisztralok/ honlapcímen regisztrálhatják pályázatukat november 9-ig.

ÉM-KCs


[related-post post_id="4024985"]

[related-post post_id="4024977"]

[related-post post_id="4023285"]

[related-post post_id="4013134"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!