Magyarország

2018.08.19. 13:17

Az augusztus fordulópontot jelent a növények számára

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hónap végén kezdődik az egynyári növények és az átültetés időszaka.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hónap végén kezdődik az egynyári növények és az átültetés időszaka.

Az edenkert.hu kertész szakembereinek tanácsait gyűjtöttük össze a nyár utolsó heteire. Ezek alapján nyaranta érdemes kitenni a szobanövényeket a szabadba, így sokkal több fény éri őket, mint a lakásban, ezenkívül állandóan friss levegőn lehetnek. Ha lugasba vagy egy fa árnyékába tesszük a növényeket, akkor védve lesznek a közvetlen napsütéstől, amelyet a legtöbb szobanövény rosszul visel. Az edényt állítsuk egy nagy, nedves tőzeggel vagy virágfölddel teli edénybe, mert a szabadban az ültetőközeg hamarabb kiszárad. Arra viszont vigyázzunk, nehogy a növény gyökerei kibújjanak az alján vagy tetején, amit egy nagy kővel ellensúlyozhatunk. Természetesen paravánnal vagy hálóval is árnyékolhatjuk a növényeket. Ha hosszabb időre elutazunk, gondoskodnunk kell a zöld növényekről is, különösen a meleg, száraz nyári hónapokban. Ilyenkor hamar kiszáradnak, de a tartós sötétség szintén veszélyes lehet, ezért a nyaralás idejére a növényeket egy helyiségben helyezzük el és hagyjuk széthúzva a függönyöket.

Ellenőrizzük a gyökereket

Mielőtt behozzuk szobanövényeinket nyár végén az őszi hűvös elől, érdemes átültetni őket nagyobb cserépbe, de ha azt látjuk, hogy kinőtték a régi cserepet, különösen ajánlott. Ilyenkor a növény nagyon gyorsan elhasználja az öntözővizét, a gyökerek kibújnak a virágföld felszínén és az edény aljába fúrt lyukakon. Első lépésként óvatosan emeljük ki a növényt a cserépből és gyengéden rázzuk ki. Ellenőrizzük a gyökerek állapotát, a sérült és elhalt részeket távolítsuk el. Ezután helyezzük át egy 2-3 centivel nagyobb átmérőjű edénybe. A cserépbe előzőleg tegyünk vízelvezető réteget, majd 3-4 centi virágföldet, és a gyökereket takarjuk be még egy kis földdel. Ne töltsük fel az edényt teljesen a pereméig, hogy megakadályozzuk az öntözővíz kiömlését.

Ősszel az árvácskáké a terep

Tudós-Konkoly Andrea dísznövénykertész az árvácskák ültetésére biztatta az olvasókat.

– Nyár végén, ősz elején az árvácskát érdemes elültetni, amelyek nagyon igénytelen, egy nyári növények. Tavasszal ki fognak hajtani, bírják a fagyokat, hűvös, árnyékos hely szükséges nekik, viszont se virágföld, se tápoldat nem. Magát a növényt palánták formában érdemes beszerezni, mert azok már megerősödtek. Mivel már hűvösebb időben ültetjük, nem kell olyan sűrűn öntözni. Három, négy naponta elég meglocsolni őket. Ha ősszel elültetjük és a hó el fogja lepni, tavasszal pedig kihajt és egészen júniusig virágzik és akkor utána majd elhervad – magyarázta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!