Magyarország

2018.06.15. 17:15

Megadott végtisztesség, 31 évvel a kivégzés után

Június 16-án Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésére emlékezünk.

Június 16-án Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésére emlékezünk.

A Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa, mérlegelve a bűncselekmények súlyát, a súlyosbító és enyhítő körülményeket, a lefolytatott tárgyalás alapján a vád tárgyává tett cselekményekben a vádlottakat bűnösnek mondta ki, és ezért: Nagy Imrét halálra, Donáth Ferencet 12 évi börtönre, Gimes Miklóst halálra, Tildy Zoltánt 6 évi börtönre, Maléter Pált halálra, Kopácsi Sándort életfogytiglani börtönre, dr. Szilágyi Józsefet halálra, Jánosi Ferencet 8 évi börtönre, Vásárhelyi Miklóst 5 évi börtönre ítélte.

Az ítélet jogerős. A halálos ítéleteket végrehajtották.”

Az Igazságügy-minisztérium közleménye Nagy Imre és társainak kivégzéséről először a Népszabadság 1958. június 17-ei számában jelent meg.

A következő évtizedekben Kádár János állampárti diktatúrája ellenforradalomnak bélyegezte a forradalmat, a résztvevőit pedig ellenforradalmároknak.

Az egész ország figyelte

A rendszerváltás közelében, 1989. június 16-án mintegy negyedmillió ember részvétele mellett tarthatták csak meg Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és a forradalom ismeretlen szabadságharcosának ünnepélyes újratemetését. A többórás szertartást az egész ország figyelemmel kísérte a tévék képernyői előtt. A Történelmi Igazságtétel Bizottság által, de az egész ellenzék támogatásával rendezett gyászünnepség a Kádár-rendszer – s az egész szovjet tömb – összeomlásának szimbólumává vált.

ÉKN


Kiragadott mondatok

Mi azokat az államférfiakat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik, hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával. Ők azok az államférfiak számunkra, akik az akasztófa árnyékában sem vállalták, hogy a társadalmat megtizedelő gyilkosokkal egy sorba álljanak, akik életük árán sem tagadták meg azt a nemzetet, amely elfogadta őket és bizalmát beléjük helyezte. Mi az ő sorsukból tanultuk meg, hogy a demokrácia és a kommunizmus összeegyeztethetetlenek.” 1989: Orbán Viktor beszéde Nagy Imre újratemetésén

1989. június 16-án magyarok millióinak figyelme a Hősök terére szegeződött, és a történelem igazolta szabadságszerető nemzetünk akkori várakozásait. Ez a nap fordulópontot jelentett a kommunista rendszer hazugságaiból és fojtogató öleléséből szabadulni akaró magyaroknak. A magyarok ezen a napon adták meg a végtisztességet az 1956-os forradalom mártírjainak és hőseinek, köztük Nagy Imre 1958. június 16-án kivégzett miniszterelnöknek. A lelke mélyén mindenki érezte, hogy történelmi fordulóponthoz érkezett Magyarország. Ez a nap a magyaroknak a közösen elszenvedett múltról, a soha el nem múló, közös ­reményről is szólt.” 2017: Áder János köztársasági elnök


[related-post post_id="3893102"]

[related-post post_id="3893181"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!