Magyarország

2018.05.25. 15:28

Egyre jobban terjed a sertéspestis hazánkban is

Tiszakerecseny - Most a másik „szomszédban” találtak fertőzött vaddisznót.

Tiszakerecseny - Most a másik „szomszédban” találtak fertőzött vaddisznót.

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.

Járványügyi nyomozás indult

Legutóbb április végén ­Hevesben mutatták ki az ASP-t elhullott állatban, ezt követte a mostani eset, amely egyben a legközelebbi, ami megyénkhez képest előfordult. Az elhullott vaddisznót a Nyírerdő Zrt. vadászterületén találták meg és az ilyenkor szokásos módon a Nébih laboratóriumában vizsgálták meg, hogy mi okozhatta az elhullást. Jelenleg a hivatal elkezdte a járványügyi nyomozást, hogy megállapítsák, pontosan honnan kerülhetett a fertőzés magyar területre, de a legvalószínűbb verzió a korábban említett tavaszi vándorlás.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan – minden szükséges intézkedést elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlapján.

Moslékkal ne!

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekében.

Ezek közé tartozik, hogy meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer hulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni! Fontos, hogy ha valaki a sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

Az állategészségügyi hatóság kiemelten ellenőrzi a komoly kockázatot jelentő élőállat szállításokat is. Az utóbbi időszakban 10 ellenőrzés alkalmával mintegy 1000 malacot kellet leölni, mert nem volt megállapítható a származásuk, az állategészségügyi állapotuk! A hatóság minden ilyen esetben a legnagyobb szigorral jár el a jövőben is, tájékoztattak.

Itthon már hét esetben

2018-ban hét helyszínen, kilenc elhullott fertőzött vaddisznót találtak eddig: hármat Gyöngyös közelében, illetve két másikat Heves megyében. Emellett egy esetben három tetemet találtak Pálosvörösmarton, és ehhez jött most a tiszakerecsenyi. Házi sertésben idén még nem mutatták ki a fertőzést.

ÉM


[related-post post_id="3868130"]

[related-post post_id="3863467"]

[related-post post_id="3848990"]

[related-post post_id="3840605"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!