Magyarország

2018.01.22. 11:54

A magyar kultúra napja - A magyar himnusz születésnapján

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én Csekén ­fejezte be a Himnusz ­írását, legalábbis ez a dátum ­s­zerepel a kéziraton.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én Csekén ­fejezte be a Himnusz ­írását, legalábbis ez a dátum ­s­zerepel a kéziraton.

A helyszín egyébként ­Szatmárcseke, amit ő ­Csekének rövidített le. A Himnusz később Erkel ­Ferenc zenéjével Magyarország ­nemzeti himnusza lett. A mű születésének időpontjára ­emlékezve ünnepeljük 1989 óta a magyar kultúra napját.

28 éve ünnepeljük

A nap megrendezésének ­ötlete a Wikipédia szerint Fasang Árpád zongora­művészhez köthető, aki ­először 1985-ben vetette fel ennek szükségességét.

A nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988 december végi ülésén tett ­felhívást, és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvény­sorozatot. Azóta rendre évente ünneplik meg ezt a napot.

Évezredes hagyományaink

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések ­alkalmat adnak arra, hogy ­nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyo­mányainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, ­továbbá – 1993 óta – az oktatás­sal, ­pedagógiai munkával kapcsolat­os díjakat is.

- ÉM-összefoglaló -


[related-post post_id="3743592"]

[related-post post_id="3743601"]

[related-post post_id="3743569"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!