Magyarország

2017.10.28. 18:44

„Büntetésből hetekig tűrtem…”

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - #metoo. Nem mindig a férfiak az elkövetők, ők is lehetnek áldozatok.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - #metoo. Nem mindig a férfiak az elkövetők, ők is lehetnek áldozatok.

Ha minden nő, akit valaha ért szexuális zaklatás, kiírná a közösségi oldalára a #metoo-t, akkor az emberek jobban átéreznék a probléma súlyát. Ezzel a gondolattal indította el Alyssa Milano amerikai színésznő a probléma kapcsán figyelemfelhívó kampányát. Azóta több millióan posztolták a #metoo hashtaget, nemcsak nők, de férfiak is.

Hátizomnyújtás

Miközben hajlamosak vagyunk azt hinni, az erősebbik nem képviselői inkább az elkövetők, mint áldozatok, a kampány során jól látszik, ez téves gondolat. Mára hazai színészek, művészek is nyíltan felvállalták történetüket.

A világhálón böngészve Kátai István színész elbeszélésére bukkanhatunk, akit egy színházi próba kapcsán ért inzultus: „Minden levetkőzés előtt szorongtam, és azon csodálkoztam, hogy a sok rettegő lány és fiú miért nem szól! Én sem mertem. Büntetésből hetekig tűrtem, hogy a nagyrendezőnő koreográfusa reggelente, bemelegítés gyanánt a nyakamba üljön, hogy nyúljon a hátizmom, mert az volt a rögeszméje, hogy balett-táncost farag belőlem a bemutatóra. Nem sikerült!… A bemutató napján az első meztelen jelenet előtt rosszul lettem, de lejátszottam az előadást, utána összeestem, mentő vitt a kórházba. Napokig feküdtem megfigyelés alatt, mert a szívem összevissza kalapált. Megérdemeltem, mert nem szóltam korábban: nem álltam ki magamért!… ”

Miután hazai felmérést nem ismerünk, a héten közölt brit kutatás adatait idézhetjük, hogy milyen arányban oszlik meg a zaklatás a nemek között: a brit nők felét, a férfiak egyötödét éri szexuális zaklatás valamilyen formában a munkahelyén vagy az általa látogatott oktatási intézményben.

A probléma Európát érintő vetületét mutatja, hogy az uniós parlament is napirendjére vette a témát: az Európában tapasztalt szexuális zaklatásokról és bántalmazásokról folytatott vitát. Elhangzott: Európában minden harmadik nő áldozata volt már valamiféle szexuális zaklatásnak. Az Európai Parlament képviselői a vita során elfogadhatatlannak nevezték, hogy a nők mindenhol ki vannak téve a pszichológiai és fizikai természetű szexuális visszaéléseknek, és azt, hogy Európában négyből egy ember elfogadhatónak tartja a beleegyezés nélküli szexuális közeledést.

Tavaly egyébként egy zárt EP-bizottság 15 képviselő esetében tárt fel hatalommal való visszaélést asszisztensekkel szemben, de az ügyük nem került nyilvánosságra.

- ÉKN-MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!