Magyarország

2016.12.22. 16:38

Sok a nyári gumis kocsi

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az autósok jó ötöde még mindig nem cserélte le abroncsát.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az autósok jó ötöde még mindig nem cserélte le abroncsát.

A nonstopgumi.hu és a használtautó.hu karácsony előtt 8–10 nappal végezte el a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló felmérését. A több mint 250 személygépkocsira kiterjedő vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy 22 százaléknyian továbbra is nyári gumival használják az autójukat. A téli gumit használók azonban a korábbi évekhez képest fiatalabb és nagyobb profilmélységgel rendelkező abroncsokkal néznek szembe a tél kihívásaival.

Aggasztó a jelenség

A bevásárlóközpontoknál, illetve a fizetős parkolókban megvizsgált, tehát az ebben az időszakban aktívan használt autóknak idén csupán a 78 százalékán találtak az évszaknak megfelelő, vagyis téli vagy legalább négyévszakos gumit a szakemberek. Mindez azért igencsak aggasztó, mert a jelenlegi párás, fagyos időjárás könnyen tud ugyanolyan veszélyes útviszonyokat produkálni, mint egy havazás vagy ónos eső. A Hungaroringen elvégzett idei téligumi-teszten is az derült ki, hogy míg a prémium téli abroncsoknak jégen átlagosan 18–22 méteres út kellett ahhoz, hogy az óránként 40 kilométeres sebességről megálljanak, addig a nyári gumik erre csak jóval 45 méter felett voltak képesek. Nagyobb sebességnél, például autópályán ez a gyenge teljesítmény még utoléréses szituációkban is végzetes következményekkel járhat.

"A karácsonyi időszakban rengetegen kelnek útra az ország más vidékein élő hozzátartozóikat meglátogatni. Aki ilyen utat tervez, a hátralévő néhány napot mindenképpen használja ki a szükséges gumicserére – tanácsolja Katona Mátyás, a Használtautó-csoport autós magazinjának főszerkesztője. – Mostanra már a műhelyek többségében mindez sorban állás nélkül is elintézhető".

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!