Magyarország

2016.06.26. 17:17

Azonnal ráhajtanak az állampolgárságra az angliai magyarok

Budapest, Debrecen, London, Miskolc, Nyíregyháza - Félmillió forint, kiváló nyelvtudás, és egy nehéz vizsga kell hozzá, mégis van, aki már most nekiáll: több angliai magyar is a brit állampolgárság megszerzését fontolgatja a uniós kilépésről döntő népszavazás után. Van, aki meglepődött a pénteki eredményen, de az Abcúg által megkérdezett magyarok nem estek pánikba. Szerintük az Egyesült Királyság meg lenne lőve uniós dolgozók nélkül. Ballai Vince cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, London, Miskolc, Nyíregyháza - Félmillió forint, kiváló nyelvtudás, és egy nehéz vizsga kell hozzá, mégis van, aki már most nekiáll: több angliai magyar is a brit állampolgárság megszerzését fontolgatja a uniós kilépésről döntő népszavazás után. Van, aki meglepődött a pénteki eredményen, de az Abcúg által megkérdezett magyarok nem estek pánikba. Szerintük az Egyesült Királyság meg lenne lőve uniós dolgozók nélkül. Ballai Vince cikke az Abcúgon.

“Terveztem amúgy is, de most azonnal nekiállok, ma el is megyek megvenni a könyvet az állampolgársági tesztre:) Szóval ez adott egy nagy löketet, hogy azonnal lépjek” – írta az Angliában élő Andrea a csütörtöki brit népszavazás eredményeivel kapcsolatban. Az eredetileg David Cameron brit kormányfő által az uniós tagságról kezdeményezett, most csütörtökön megtartott népszavazáson az unióból való kilépés hívei voltak többségben: 51,9 százalék a maradáspártiak 48,1 százalékával szemben.

Azt szerettük volna megtudni angliai magyaroktól, hogy mire számítanak külföldi munkavállalóként Angliában a szavazás után, tartanak-e a várható következményektől.

A szellemi szabadfoglalkozásúként dolgozó Andrea nem tart attól, hogy rossz hatással lenne kinti életére a referendum. “Öt éve itt élek, itt jártam egyetemre, 8 pontom van IELTS-en a 9-ből (az angol hivatalos nyelvvizsga), vagyis majdnem teljesen anyanyelvi szinten beszélem az angolt, soha nem voltam segélyen, úgyhogy jó esélyem van megkapni az állampolgárságot” – írta.

Szerinte a már kint élő uniós munkavállalóknak nem kell tartani a negatív következményektől, de aki most akar kimenni, annak nehezebb lehet. Persze nekik sem rögtön, hanem majd ha lezajlanak a kilépés feltételeiről szóló tárgyalások. Az eredmény viszont nem lepte meg. “A working-class most levezeti a gazdasági helyzet miatt érzett frusztrációját az EU-n meg a bevándorlókon. Az egész brexit-kampány arról szólt, hogy ebbe az irányba tereljék a dühüket”- írta.

Nem veszik észre, mennyire beépültek az életükbe a bevándorlók

Péter, aki a brit egészségügyben dolgozik, maga is az állampolgárság megszerzésén gondolkodik. Valószínűleg sokan elgondolkodnak még rajta, mindenki meg van rökönyödve – mondta.

Szerinte nem racionális, hanem érzelmi döntés volt az angolok részéről a szavazás, nem értették meg, hogy nem az ott élő külföldiek jelentik a problémát, hanem az átfogó reformokra szoruló szociális ellátórendszer. Az emberek nem veszik észre, hogy mennyire beépültek az életükbe a bevándorlók, hogy milyen sok munkát elvégeznek helyettük. Példát is említett: egy darabig dolgozott egy kórházban, ahol ő állította össze a beosztást. Ennek során kikötés volt, hogy a napi műszakban legalább egy angol orvos legyen. Ezt azonban nem mindig sikerült megoldania.

Szerinte a szavazók abba se gondoltak bele, milyen sok brit nyugdíjas él Spanyolországban. Két év múlva meg is kérdezi majd őket, hogy megérte-e – mondta.

Szívesebben vettek föl EU-s melósokat

A Manchesterben élő András a szavazás előtt mukahelyváltásban gondolkodott, de az eredmény okozta bizonytalanság miatt inkább letett erről. “Szerintem nem olyan jók az esélyeink, mint a szavazás előtt.” Azt írta, nem lepődne meg, ha a bizonytalanság leépítésekhez vezetne a cégüknél, mivel nem olyan biztos a vállalat a gazdasági háttere. A 300 fős cégüknél lévő dolgozók 60 százaléka amúgy hat másik uniós országból származik. Egy darabig ő intézte az alkalmi munkások felvételét, és azt tapasztalta, a uniós munkaerő népszerű. “Az angol munkáltatók szívesebben vettek föl EU-s melósokat, mivel ők megelégednek a minimálbérrel, túlóráznak ha kell, hatékonyabban dolgoznak, és jóval tovább maradtak a cégnél mint egy átlag angol fiatal.”

András a szavazáson maradásra tippelt, bár elismeri, látható volt, hogy a kilépés hívei motiváltabbak voltak és jobban mobilizálták is őket. A kilenc éve Angliában élő férfi amúgy nem lepődne meg, ha a britek továbbra is a Európai Gazdasági Térség tagjai maradnának, és el kellene fogadniuk a szabad munkaerőáramlást “nekünk az kedvező lenne”. Sok azonban a bizonytalanság, és még várhatóan 27 hónapig nem is tisztázódnak teljesen a dolgok.

Évről évre nehezebb és drágább megszerezni

David Cameron brit kormányfő ugyanis a szavazás végleges eredménynek bejelentését követően arról beszélt, hogy nem ő indítja el a kilépési folyamatot. Ez már utódja feladata lesz, aki majd csak ősszel veszi át a kormányfői posztot a Konzervatív párt októberi kongresszusát követően. Ezután még két évük lesz a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra.

A kilenc éve Angliában élő Andrásnál is felmerült az állampolgárság megszerzésének kérdése, de nincsenek illúziói. Azt írta, hogy évről évre nehezebb és drágább megszerezni, de ő személy szerint nem igazán érzi magát otthon Angliában. “Az állandó lakhatásra kvalifikáltam, úgyhogy az még egy opció… Én úgy érzem, hogy a népszavazás megnyitotta a kaput a jelenlegi kormánynak, arra, hogy átszabják az életet Angliában (nem csak a külföldieknek, hanem az angoloknak is), és félek, hogy ez még rosszabb lesz.”

És mi kell a brit állampolgársághoz? Büntetlen előélet, és életszerű angliai tartózkodás legalább öt éve úgy, hogy évente legfeljebb 90 napig van külfüldön a pályázó. Ezen felül szükséges a megfelelő az angolnyelvtudás, de ezt kiváthatja egy brit egyetemen szerzett diploma, illetve le kell tenni egy állampolgársági vizsgát a brit hagyományok és szokások ismeretéről. Az állampolgársági kérelemnek költsége is van, ez most több mint 1200 font (közel félmillió forint). Részletek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!