Magyarország

2016.05.04. 15:05

Jövőre újra felforgatják az iskolákat

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 2017-től újra teljesen átalakítja a kormány az iskolarendszert: új alaptanterv lesz, az igazgatók nagyobb mozgásteret kapnak, de minden az államé lesz. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - 2017-től újra teljesen átalakítja a kormány az iskolarendszert: új alaptanterv lesz, az igazgatók nagyobb mozgásteret kapnak, de minden az államé lesz. Albert Ákos cikke az Abcúgon.

Alapvető változások lesznek az iskolák életében, végleg elveszik őket az önkormányzatoktól, majd úgynevezett menedzsmentközpontokat szerveznek föléjük – írja az Index. A Kliknek pedig megváltoztatják a nevét.

A lap szerint a minisztérium a jövő év végére a szakértőkkel teljesen új Nemzeti alaptantervet készít. Palkovics László egy múlt heti háttérbeszélgetésen elmondta, hogy meg fognak határozni egy „nemzeti minimumot”, amely lehet például az a tudásanyag, ami a sikeres érettségihez kell. Ha az iskola nem akar, nem kellene ennél többet tanítani, de ha úgy döntenek, akkor lehet pluszismereteket átadni. Az iskola akár 30 százalékkal is eltérhet saját hatáskörben a tantervtől, míg a jelenlegi csupán 10 százalékos mozgásteret engedélyez. Az új tanterv felmenő rendszerben 2018-ban lépne életbe.

Véget vetnek a vegyes rendszernek is: 2017-től minden iskolát államosítanak, azokat az intézményeket is, amelyek még önkrományzati fenntartás alatt vannak. A Klik jelenlegi formájában megszűnik, egy központi szervezet azonban fennmarad. A tényleges fenntartást azonban 60 kisebb szervezeti egység végzi majd. Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője egy háttérbeszélgetésen „menedzsmentközpontoknak” nevezte ezeket, ám ez még nem a végleges név.

A menedzsmentközpontoknak önálló költségvetése lesz, önálló pénzügyese, HR-ese, de az iskolák nem olvadnak bele, megmaradnak önálló jogi személyek. Csupán létrehoznak egy őket szolgáló menedzsmentet.

Arról még vita van, hogy milyen jogosultságai legyenek a központoknak és milyen mozgástere maradjon egy iskolaigazgatónak. Pölöskei Gáborné tervei szerint minden központ úgy tervezi majd a költségvetését, hogy párhuzamosan a központ vezetője, illetve az iskolák is megtervezik a kiadásokat és ebből alakítják majd ki a végleges büdzsét. A tervek szerint az igazgatóknak önálló keretük lesz, amelyből beszerezhetik az eszközöket. Az átalakítások július 1-jétől várhatóak, az új modell 2017. januártól működhet.


Új alaptanterv lesz 2018-tól, teljesen átalakítják a Kliket, elveszik az iskolák működtetését az összes önkormányzattól, jön a teljes államosítás. Lázár János a kormányinfón elárult néhány részletet arról, milyen pontokon készül változtatásokra az oktatásban a kormány. Elég sok ponton írják felül a korábbi terveiket.

Sorra húzza le a neki nem tetsző kiadványokat az iskolák tankönyvrendeléséből a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, állítja a Tanítanék Mozgalom. A Klik közleményében azt írta, hamisak a híresztelések, és továbbra is biztosított a tankönyvválasztás szabadsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!