Magyarország

2016.04.20. 11:01

Három kutyával repültek Ecuadorba

Miskolc - Kedden késő este érkezett meg a magyar csapat Ecuadorba.

Miskolc - Kedden késő este érkezett meg a magyar csapat Ecuadorba.

„Mostanra kezd csak mindannyiunk számára ismertté válni a szombaton Ecuadort sújtó katasztrófa mérete és kiterjedtsége. A 7,9-es erejű földrengés épületek ezreit rombolta le, maga alá temetve a környék lakosainak egy részét. A mentési munkálatok azonnal elkezdődtek, de a helybeli kutyás mentőalakulatok korlátozott száma és a magyarországinál szűkebb tapasztalata szükségessé tenné a kiterjedtebb kutatást az eltemetett élők után. Tudvalevő, hogy a rengést követő harmadik naptól kezdődően a betemetett áldozatok túlélési esélyei négyzetes arányban csökkennek” – írta felkérő levelében dr. Nyíri Iván.

Az ecuadori állampolgárok magyarországi segítségét, képviseletét ellátó tiszteletbeli konzul ebbéli tisztségében arra kérte Lehóczki Lászlót, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetőjét, egyben a magyarországi speciális mentőcsoportokat tömörítő KARISZ Nemzetközi Speciális Mentőszövetség elnökét, hogy a KARISZ kötelékébe tartozó, nemzetközileg is kipróbált és elismert tagjaiból állítson össze egy mentőcsoportot az Ecuador északnyugati részén a romok alatt e pillanatban is az életükért küzdő szerencsétlenek kimenekítésére. Lehóczki László pedig eleget tett eme felkérésnek, és ötödmagával, valamint három kutyával kedden hajnalban útra kelt a távoli országba.

Örömmel fogadták

Mint azt dr. Nyíri Iván az Észak-Magyarországnak elmondta, bár az út szervezésével egy időben az ecuadori kormány közleményben kérte az egyes nemzetek kormányait, hogy ne indítsanak segélycsapatokat, mert nem tudják biztosítani számukra a katasztrófa területére való eljutást, a Spider Mentőcsoport vezetőjének és társainak segítségét örömmel fogadták, és engedélyezték számukra a beutazást, mi több egy katonai kisrepülőgéppel a legsúlyosabb károkat szenvedett településre szállítják őket, hogy mihamarabb megkezdhessék a túlélők felkutatását.

Négyszáznál is több halott

A legfrissebb összesítés szerint legkevesebb 413 halálos áldozatot követelt a pusztító erejű, a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés Ecuadorban – közölte kedden César Navas ecuadori védelmi miniszter. Az ecuadori katasztrófavédelmi szolgálat 2658 sérültet tart számon. A Vöröskereszt helyi szervezete ezenfelül arról számolt be, hogy 320 ember sorsa továbbra is ismeretlen. A halálos áldozatok mintegy egyharmada az 55 ezer lakosú Pedernalesben élt. A város nagy része romba dőlt.

A múlt szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája Ecuadorban. A legsúlyosabban az ország csendes-óceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de szerte az országban érezni lehetett.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!