Magyarország

2016.04.22. 14:24

Az egyszülős család nem is létezik

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nincs benne a közbeszédben, sokan egész egyszerűen tudomást sem vesznek róla, hogy vannak olyan családok, ahol a szülő egyedül neveli a gyerekét. Pedig már minden ötödik magyar család így él, és számuk egyre csak nő. Az állam havonta ezerötszáz forinttal honorálja az egyedülálló szülők harcait, de a szolgáltatók sem törik össze magukat, hogy segítsék ezt a réteget. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nincs benne a közbeszédben, sokan egész egyszerűen tudomást sem vesznek róla, hogy vannak olyan családok, ahol a szülő egyedül neveli a gyerekét. Pedig már minden ötödik magyar család így él, és számuk egyre csak nő. Az állam havonta ezerötszáz forinttal honorálja az egyedülálló szülők harcait, de a szolgáltatók sem törik össze magukat, hogy segítsék ezt a réteget. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Magyarországon minden ötödik család egyszülős, vagyis olyan család, amiben egyedülálló szülő neveli egy vagy több gyermekét, arányuk pedig folyamatosan nő. Tíz egyszülős családból kilencben az anya a családfenntartó. Az ilyen családokban a szegénységi arány az átlag majdnem kétszerese, a KSH adatai szerint minden második egyszülős család volt kitéve a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának, mert minimális többlettámogatást kapnak. Szintén KSH adat, hogy egyszülős családokban a szülők között több a munkanélküli.

Gruber Gabriella, a gyereküket egyedül nevelő anyákat segítő Holdam Egyesület munkatársa szerint a legnagyobb gond, hogy az egyszülős családok egész egyszerűen nincsenek benne a közbeszédben, ez a jelenség mintha nem is létezne az emberek fejében. Az anyaság egyedülállóként nehéz feladat, sok akadállyal, és a társadalom nem vesz tudomást nehézségeikről. Ennek oka lehet, hogy az elvált nőt sújtja a társadalmi előítélet, hiányzik a munkahelyeken, sőt, sokszor még a szűkebb környezetükben is az empátia, a tolerancia. De az állami családpolitika sem azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy valódi családként tekintene rájuk. Ahogy például a fürdőkben, strandokon, múzeumokban, állatkertekben sem kaphatják meg a kedvezményes árú családi jegyet. Gabriella szerint az, hogy kap-e az egyszülős család családi belépőt, csak a pénztáros emberségén, empátiáján, “kockázatvállaló” szándékán múlik. Ugyan van már néhány olyan hely, ahol létezik egyszülős családi belépő, de ezek száma nagyon elenyésző.

Nem jobb a helyzet a szállodákban sem, ahol ha például két felnőtt és egy gyerek szeretne egy szobában lenni, akkor a gyerekekre jár a kedvezmény. Ha a szülő egyedül meg a gyerekével, akkor két felnőttre számítják fel a szoba árát. Ugyanez a helyzet a szobához igénybe vehető étkezéssel is.

Az állam alanyi jogon a következőket adja az egyedülálló szülőknek:

  • emelt családi pótlék. Ami összesen 1500 forinttal több, mint amit azok a családok kapnak, ahol két szülő él együtt.Egy kétszülős családban egy gyerek után 12 200 forint családi pótlék jár, mindez egy egyszülős háztartásban 13 700 forintot jelent.
  • családi adókedvezmény: ennek összege tízezer forint, ha egy gyereket nevelünk, ha kettőt, akkor 12 500, három gyerek esetén pedig 33 ezer forint (tehát itt egyáltalán nem veszik figyelembe, hogy hány szülő neveli a gyereket).
  • Ennél kicsit több jár annak, aki jogosult a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, ez azonban csak akkor vehető igénybe, ha az egy főre jutó kereset nem több 34 500 forintnál, és ez a segítség nem is kifejezetten az egyszülős háztartásokat célozza. Ha van gyermekvédelmi támogatás, akkor járhat az ingyenes tankönyv, az ingyenes iskolai ebéd, valamit több közműszolgáltató is biztosít részletfizetési, vagy fizetési haladék lehetőséget. Évente kétszer pedig az állam Erzsébet utalványban adhat 5800 forintot, amit készételek, ruházat és tanszerek vásárlására lehet felhasználni.

    Gruber Gabriella szerint az egyedülálló anyáknak az anyagi gondokon túl óriási probléma, ha nincs, aki vigyázzon a gyerekre. “Nem ritka, hogy a gyerek apja eltűnik, nincs jelen egyáltalán a család életében, nincsenek nagyszülők, barátok, akiket meg lehetne kérni, hogy segítsenek, így szinte lehetetlen a gyerek felügyeletét megoldani” – mondja. A nyári szünet az egyik legnagyobb probléma, hiszen közel tíz hétről van szó, a napközbeni ellátást biztosító táborok pedig 20-25 ezer forintnál kezdődnek, ezt a többség nem engedheti meg magának. De legalább ugyanekkora probléma, ha az anya több műszakban dolgozik, és éppen éjszakás, ha szeretne tanulni, céges továbbképzésekre járni, vagy egész egyszerűen csak egy kis saját szabadidőt. Ez utóbbin segíthetne például az, ha a gyereküket egyedül nevelő szülőknek több fizetett szabadság járna egy évben.

    Bár a KSH adatai szerint minden ötödik család egyszülős, az egyesület vezetője szerint ez a szám valójában jóval magasabb, köszönhetően a látens egyedülállóknak. Főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyére jellemző, hogy az apuka külföldön dolgozik, ami az anyagi problémákat talán megoldja, de az összes többi nehézség ugyanúgy az itthon maradt szülő nyakába szakad. Hasonlóan rejtve maradnak a hivatalos számokból, akik hivatalosan még ugyan nem váltak el, de külön élnek, ahogy az sem, ahol például a nagyszülő neveli a gyereket.

    Eddig az egyedülálló szülőknek a kétszülős családokhoz képest kétszer annyi nap társadalombiztosítás által támogatott betegszabadság járt, ha a gyerekkel otthon kellett maradni. Egy friss törvénymódosító javaslat azonban ezt a pozitív diszkriminációt is megszüntetné azzal, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülőkkel azonos táppénzes időre lesznek jogosultak azok a családok is, ahol az apa és az anya meg tudja osztani a terheket egymás között.

    Szél Bernadett, az LMP képviselője a napokban nyújtott be két törvénymódosító javaslatot a népjóléti bizottsághoz. Ezekben a következő intézkedések voltak:

  • 18 000 forintra emelték volna az egyszülős családok esetében a családi pótlékot
  • általános és középiskolai étkeztetési kedvezmények tekintetében egy kategóriába sorolták volna a csonka családokat a nagycsaládokkal
  • válások esetén nagy hangsúlyt helyeztek volna arra, hogy a gyerektartás a valós jövedelem alapján legyen kiszámolva, együttműködést javasoltak a NAV és a bíróságok között
  • a bölcsődei felvételnél előnyt élveztek volna az egyszülős családok gyermekei
  • illetve családközpontok létrehozását indítványozták.
  • A bizottság szerda délelőtti ülésén azonban nem szavazta meg egyik javaslatot sem.

    A gyakorlati problémákon kívül az egyedülálló anyáknak szembe kell nézniük a munkahelyükön tapasztalható diszkriminációval, sokan el sem merik mondani, hogy nincsen velük a gyerek apja, mert félnek a következményektől. De ugyanígy hiányzik Gruber Gabriella szerint egy olyan ingyenesen hozzáférhető mentális segítőhálózat, ami a válás lelki megpróbáltatásain tudna javítani. Ezen felül az egyesült szerint célszerű lenne az egyedülálló szülőket segítő civil szervezetek és családsegítők anyagi támogatása, akik például vállalnának ingyenes gyerekfelügyeletet, de egy önkormányzati finanszírozású bébiszitter-hálózat, vagy a nyári szünetben kedvezményesen igénybe vehető táborok, családi napközik is óriási előrelépést jelentenének.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!