Magyarország

2016.04.15. 14:56

A négy fal között zajlott a kétórás tanársztrájk

Budapest - Csendesen zajlott a péntek délelőtti kétórás tanársztrájk. Bár sok iskolához vonultak szimpatizáló civilek, nagyobb utcai megmozdulás nem volt. A legtöbben talán a Teleki Blanka Gimnázium előtt gyűltek össze. A tanárok a négy fal között sztrájkoltak, sokan a jövő heti egész napos munkabeszüntetésre készülnek igazán. Az egészségügyben mára meghirdetett szolidaritási akció az általunk meglátogatott kórházakban visszhangtalannak tűnt. Az Abcúg cikke.

Budapest - Csendesen zajlott a péntek délelőtti kétórás tanársztrájk. Bár sok iskolához vonultak szimpatizáló civilek, nagyobb utcai megmozdulás nem volt. A legtöbben talán a Teleki Blanka Gimnázium előtt gyűltek össze. A tanárok a négy fal között sztrájkoltak, sokan a jövő heti egész napos munkabeszüntetésre készülnek igazán. Az egészségügyben mára meghirdetett szolidaritási akció az általunk meglátogatott kórházakban visszhangtalannak tűnt. Az Abcúg cikke.

“Most úgyis tüntetünk, úgyhogy csak be kell menni, de nem tanulunk” – mondta a telefonba egy 15 év körüli lány a metrón péntek reggel. A Veres Pálné Gimnáziumba igyekezett, ahol a tantestületből többen részt vettek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kétórás sztrájkjában. Nyolc óra után néhányukkal az iskola bejáratánál találkoztunk, még éppen a küszöbön belül álltak, hogy jogszerű maradjon a sztrájk: ha az utcára mentek volna, az már polgári engedetlenségnek számított volna.

Helyettük diákok voltak odakint, akik a Független Diákparlament két tagjával együtt kockás szalagokat kötöttek a kerítésre, és színes krétával biztató üzeneteket írtak a járdára. “Csak kilenctől van óránk, de bejöttünk, mert kíváncsiak voltunk, mi lesz” – mondta egy tizedikes fiú az osztálytársai körében. Azt mondták, egyetértenek a tanárok követeléseivel, a legnagyobb problémának pedig azt tartják, hogy nagyon sokat kell tanulniuk, miközben külföldön kevesebb tananyaggal is hasonló eredményeket érnek el a diákok. “Magyarból egy év alatt két tankönyvet kellene átvennünk. Már április van, de még csak most fejezzük be az elsőt, pedig heti négy órában tanuljuk. Szerencsére jó tanárunk van, de így is attól félünk, hogy nem fogunk emlékezni semmire, mert muszáj gyorsan haladni” – mondták.

Gyülekező diákok a Veres Pálné Gimnázium előtt | Fotó: Kaszás Tamás

A délelőtti sztrájk csendesen zajlott, sehol sem láttunk nagyobb utcai megmozdulást, pedig a két héttel ezelőtti egyórás polgári engedetlenségben több budapesti belvárosi iskola diákjai és tanárai is aktívak voltak, a trefortosok például élőláncot alkottak, és a Múzeumkertbe is átvonultak. Most volt olyan iskola, ahonnan az igazgató el akart küldeni minket, mert nem akarta, hogy az épület rajta legyen valamelyik képen.

“A sztrájkoló tanároknak muszáj az épületben lenniük, és mi is csak azért jöhettünk ki, mert volt szülői kikérőnk. Sokan elfelejtettek kérni” – mondta az egyik lány reggel nyolc óra körül a Trefort előtt. Az iskola igazgatója azt mondta az Abcúgnak, nagyjából a tantestület 15 százaléka vett részt a sztrájkban.

Az Eötvös József Gimnázium előtt főleg öregdiákok és más szimpatizánsok gyülekeztek. “A 70-es bések vannak a legtöbben” – mutatott körbe mosolyogva egy férfi. “De vannak 69-esek és 71-esek is”. Azt mondták, gyakran együtt szoktak részt venni a tiltakozásokban, és bár semmilyen performanszra nem készültek, az iskolából sikerült szerezni néhány színes krétát, amivel a Tanítanék Mozgalmat jelképező kockás esernyőket rajzoltak az aszfaltra. “Az egyik tiltakozó tanár kijött hozzánk, és közvetítette a többiek üdvözletét” – mondták.

Öregdiákok az Eötvös József Gimnázium előtt | Fotó: Kaszás Tamás

A többi belvárosi iskolában látszólag eseménytelenül zajlott a sztrájk, az Apáczai egyik tanára szerint inkább az április 20-i egész napos munkabeszüntetésben vesznek majd részt. (Ha elvesztette volna a fonalat, hogy mikor, kik és miért sztrájkolnak, ezt az Abcúg cikket olvassa el.)

A Telekinél voltak a legtöbben

A legtöbben egyértelműen a Teleki Blanka Gimnázium előtt gyűltek össze, itt több mint ötven szimpatizáns ácsorgott péntek reggel. A gimnázium igazgatója Pukli István, a Tanítanék mozgalom egyik legismertebb arca, most nem jött ki az iskola elé, bár a megjelentek szívesen vették volna.

Az iskola előtti járdán álldogáló emberek kedélyesen beszélgettek egymással, a hajtókákon itt-ott kockás kokárdák, fekete szalagok, “Kossuth téri veteránok”, vagy épp “Ligetvédők” feliratú kitűzők villantak. Itt tanító tanár nem volt közöttük. A tanárok az előírások szerint nem hagyhatják el az iskolát a sztrájk ideje alatt, de hogy nem vették fel a munkát arra több jel is utalt. A diákok bőven nyolc óra után is érkeztek, cseppet sem sietve, volt, aki mondta is, hogy nem lesz órájuk, de azért beülnek és átveszik azt az anyagot, amit az előző nap megbeszéltek a tanárukkal. Az ablakokba kitett, egészésgüggyel szolidáris felirat is a sztrájkra utalt.

Fekete szalagot köt egy tüntető a Teleki kerítésére | Fotó: Magócsi Márton

A szimpatizánsok közül többen is a jövő generációkért aggódtak, de elégedetlenségüket nem csak az oktatás vagy az egészségügy helyzete táplálta. “Milyen jövő vár itt rájuk, egy ilyen országban – kérdezte egy idősebb nő unokáira utalva, majd azt mondta, elkeseríti a sok lopás, amit az ország vezetése elkövet, “Pedig nekik kellene példát mutatni”. “Nincs olyan család, aminek valamelyik tagja ne ment volna külföldre,” – így egy másik nő, akinek egyik felnőtt gyereke és keresztlánya is külföldön dolgozik, mert ott jobban boldogul.

A társaságban kisebb sikert aratott egy férfi, aki trágár feliratú táblával fejezte ki elégedetlenségét: “Fidesz-KDNP – Klikkeld anyádat!”, illetve a másik oldalán “A refromok működnek? Lóf@szt!” volt olvasható. Néhányan fekete szalagokat kötöttek az iskola kerítésére, mások szórólapot osztottak. A Független Diákparlament aktivistái a diákokat igyekeztek a jövő szerdai sztrájk idejére szervezett programjaiknak megnyerni, de osztogattak szórólapokat a Városliget fáit az oda tervezett múzeumoktól féltő aktivisták is. Sokan tapssal és éljenzéssel fogadták az arra hajtó autósok szolidáris dudálását. Az Ajtósi Dürer sor túloldalán eközben egy magányos ellentüntető a Himnuszt hangosan bömböltetve tüntetett a hittanoktatás mellett.

Ellentüntető a Telekivel szemben| Fotó: Magócsi Márton

“Majd huszadikán!”

A Telekitől pár sarokra fekvő Szent István Gimnázium előtt pár öregdiák gyülekezett, meg egy nyugdíjas tanár, aki valaha az osztályfőnökük volt. “Azt mégis a pályán maradt” – viccelt vele egyik egykori tanítványa. Összesen hatan-heten lehettek, meg egy cigizni kiszaladt tanár, aki arról beszélt, hogy odabent az oktatók 95 százaléka feketébe öltözött, nagy részük a tanári előtt sztrájkol (ő éppen akkor érkezett). “Hat év után jöttem vissza gyesről. Összehasonlíthatatlanul több fölösleges dolgot kell megtennünk munkaidőben, mint akkor” – mondta az Abcúgnak. Azt mondta az zavarja leginkább, hogy aki komolyan veszi a hivatását, az sok ilyen kötelezően előírt tennivalót amúgy is elvégezne, de azzal, hogy ezt felülről rájuk erőltetik, ellentétes hatást érnek el.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál, ahol a Tanítanék mozgalom másik vezető egyénisége, Törley Katalin tanít, húszegynéhány ember állt napfürdőzve a járdán, sokan fekete ruhákban, esernyős kitűzőkkel. “Sokáig nem tudtuk mi lesz – mondta ez egyik nő az eseménnyel kapcsolatban – Aztán tegnap az ATV-ben voltak Pukliék és elmondták.” Itt is lassan szállingóztak be a diákok, láthatóan nem siettek, az amúgy is elmaradó órákra. Itt inkébb anedkotázás zajlik arról, hogy milyen jó volt a március végi polgári engedetlenségi akció, amikor élő lánccal fogták körbe az iskolát.

Ez a tábla sikert aratott| Fotó: Magócsi Márton

A Radnóti Gimnázium előtt három ember állt, és néhány diák. Itt nem sztrájkoltak, az egyik tanár szerint azét, mert Holokauszt emléknapot tartanak, és az iskola falán elhelyezett Ocskay László emléktáblát fogják megkoszorúzni. Azért a kapu előtti rácsot és öreg fát fekete lepellel borították be a szolidaritás jegyében. “Köszönjük az szolidaritást! – szólt oda egy tanár az iskola előtt állóknak. “Majd huszadikán” – válaszolt a sztrájkra vonatkozó kérdésünkre.

A Szent Imre Kórházban csak a humor volt fekete

Erre a napra hirdetett szolidaritási akciót Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként megismert ápolónő is, de az általunk meglátogatott kórházakban senki sem követte az akciót. A Szent Imre Kórházban először el is küldtek minket a betegfelvételről, hogy próbálkozzunk a biztonsági őröknél, akik ugyan tényleg feketében voltak, de inkább az előírás, és nem a szolidaritás miatt.

Egy ápolónő azt mondta, látta a Facebookon a felhívást, de nem hiszi, hogy a Szent Imrében bárki is részt venne. “Senki sem foglalkozik itt ezzel, a végén még kirúgnák” – mondta. Nem sokkal később megjelent néhány kollégája, akikről hamar kiderült, hogy a patológián dolgoznak. “Azért se vettünk feketét, mert ott úgyse látja senki” – viccelődött egyikük. Bár támogatják a tiltakozást, szerintük nem sokat fognak elérni vele, pedig a fizetésben és a kórházak felszereltségében is lenne mit javítani.

Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján sem találtunk senkit, aki fekete ruhában lett volna. Egy évtizedek óta a klinikán dolgozó nővér szerint valahogy ők sosem vettek részt az ilyen akciókban, de azt nem tudta megmondani, hogy miért. “Nekünk szerencsénk van, mert viszonylag jó körülmények közt dolgozhatunk, de ez nem minden kórházban van így” – mondta. “Talán ha sokan összefognának, akkor sikerülhetne, de nem nagyon akar sikerülni”.

Hasonlóan visszhangtalan maradt a felhívás az Uzsoki utcai és a Nyírő Gyula kórházban is. “Nem a tanárok sztrájkolnak ma?” – kérdezett vissza az egyik ápoló az Uzsokiban. A Nyírőben szinte csak a portáson volt fekete ruhadarab, rajta is csak hivatalból. “Ilyen birka néppel megcsinálnak bármit. Mint a kocsmában, megy a szövegelés, amikor meg csinálni kellene valamit, eltűnnek mint Petőfi a ködben” – mondta.

Forrás: Abcúg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!