Magyarország

2016.03.15. 17:36

Diktátorozva hallgatták Orbán beszédét a tüntetők

Budapest - Orbán Viktor szerint Európán ma szájkosár van és nem szabad. A menekülthullám valójában tömeges népvándorlás, ami szépen lassan elmossa a nemzetállamokat. A miniszterelnök beszéde közben a Kecskeméti utcánál közel ezren tüntettek, felváltva skandálták, hogy “Ordas diktátor”, és hogy “Orbán takarodj”! Ezek voltak a délelőtt eseményei. Az Abcúg helyszíni tudósítása.

Budapest - Orbán Viktor szerint Európán ma szájkosár van és nem szabad. A menekülthullám valójában tömeges népvándorlás, ami szépen lassan elmossa a nemzetállamokat. A miniszterelnök beszéde közben a Kecskeméti utcánál közel ezren tüntettek, felváltva skandálták, hogy “Ordas diktátor”, és hogy “Orbán takarodj”! Ezek voltak a délelőtt eseményei. Az Abcúg helyszíni tudósítása.

12.06

“Megfogyatkoztunk” – állapította meg egy ellenzéki felszólaló, és már tényleg kevesebb mint százan vannak a Kecskeméti utcánál. Úgy tűnik, a többség azért ment ki, hogy kifütyülje Orbánt, a devizahitelesekről, a korrupcióról és a magyar egészségügy cudar helyzetéről szóló beszédek már kevéssé érdeklik az embereket. Percről percre tudósításunkat most lezárjuk, kövessék velünk a délutáni pedagógustüntetést is!

11.46

Az Orbán-szimpatizánsok nagy része már elvonult, közben pár idősebb ellenzéki próbálta provokálni őket: “Hová tűntek a milliárdok? Ellopjátok a wellness-szállókat!” – kiabálták, mire jött a válasz: “Vén söpredékek vagytok!” Az ünnepi hangulatban már csak egy-kétszáz ember maradt a Kecskeméti utcai színpad előtt, ahol most beszédek vannak.

Fotó: Magócsi Márton

11.38

A díszünnepségről elkezdtek hazafelé szállingózni az emberek, akiknek a rendőrök biztosítanak vonulási folyosót. Az ellenzéki tüntetésen már csak alig százan hallgatnak egy, az Alaptörvény érvénytelenségéről beszélő jogászt.

11.29

Orbán beszédének végén különösen nagy lett a hangzavar az ellenzéki tüntetésen, főleg a diktátorozás zúgott. Most a Kecskeméti utcai színpad elé vonulnak, ahol valószínűleg újabb beszédek jönnek, közben szakad az eső.

Tüntetők Orbán beszéde közben | Fotó: Magócsi Márton

11.23

“Nem fogjuk hagyni, hogy Brüsszel ránk erőltesse magát! Nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, zavargások, nem fognak bandák vadászni asszonyainkra és lányainkra. Nem fogjuk engedni, hogy mások mondják meg nekünk, kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba” – sorolja Orbán, hogy miért utasítja el a kormány a menekültek betelepítését. “Eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot, hogy szembeálljunk és szövetségeseket gyűjtsünk” – teszi hozzá. Pártállástól függetlenül egységbe hívják az országot és Európa vezetőit, mert Európa népei csak együtt lehetnek szabadok.

11.16

Előjött a menekült téma is. Orbán szerint ma Európában tilos kimondani dolgokat, például azt, hogy tömeges népvándorlás zajlik, ez egy kitervelt akció, ma Brüsszelben azon mesterkednek, hogy minél gyorsabban ide szállítsák, és betelepítsék közénk az idegeneket, felszámolva ezzel a nemzetállamokat. Tilos kimondani, hogy Brüsszelben ma sokan egy Európai Egyesült Államok tervén dolgoznak, amire soha, senki nem adott felhatalmazást.

“Ordas diktátor!”

“Börtönbe!” – zúg az ellenzéki reakció Orbán szavaira.

11.10

A rendőrsorfal mellett álló Orbán-hívek alig hallják a beszédet az ellenzéki skandálástól. Egy idősebb nő át is keveredett a sorfalon, és azt kiáltotta: “A Gyurcsány idejében már szétlőtték volna magukat!”. Egy másik átkeveredő kormánypárti férfit lökdösni kezdtek, de a rendőrök gyorsan visszaterelték a másik oldalra.

Fotó: Magócsi Márton

11.09

Jó érzésű, gyerekeit nevelő ember nem szokott felcsapni forradalmárnak, a felfordulásból ritkán sülnek ki jó dolgok. Aki egyszerre két lépést akar megtenni, annak összegabalyodnak a lábai, és nem előre jut, hanem orra bukik – mondja Orbán. Minden forradalom olyan, mint azok, akik csinálják – teszi hozzá.

11.07

“A magyar olyan fajta, hogy kiáll az igazáért, harcol is érte, de nem keresi felesleges a bajt. Többre juthat béketűréssel, mint kardrántással” – mondta a miniszterelnök. Szerinte kétszer érezte úgy a magyar nép, hogy nem bírta tovább, forradalmat csinált: 1848 és 1956 “két csillagvillanás”. Orbán szerint az 1918-19-es forradalmat is feljegyezték, de azt “a bolsevik felforgatásokról szóló lexikonban a szellemi és politikai elfajzás riasztó címszava alatt” találjuk.

11.05

Orbán Viktor színpadra lépett, mire a Kecskeméti utcánál felzúgott a diktátorozás és a hazaárulózás. Büki Zoltán hiába kérte a tüntetőket, hogy hallgassák meg csendben Orbán beszédét, és majd utána fütyüljenek, ezt nem nagyon akarják betartani. Zúg a diktátorozás, a mocskosfideszezés és a takarodjozás. Orbán beszédéből nem is hallani semmit az ellenzéki színpadnál.

10.59

Kezdődik Orbán Viktor beszéde, míg a mikrofonhoz ér, a tömeg azt skandálja, hogy “Viktor! Viktor”! Orbán egy Petőfi Sándor idézettel indít, majd azzal folytatja, hogy emelt lélekkel ünnepel ma mindenki a Kárpát-medencében. Köszönti a lengyel légiót, “Üdvözöljük a nagy lengyel nemzet fiait” – mondja, majd hozzáteszi, a magyarok most is mellettük állnak a küzdelemben. “Együtt üzenjük Brüsszelnek: több tiszteletet a lengyeleknek, több tiszteletet Magyarországnak”!

10.51

Büki gyorsan befejezte a beszédét, majd arra kérte a tüntetőket, hogy amíg nem kezdődik el a miniszterelnök beszéde, addig beszélgessenek egymással, és ha megjelenik Orbán, mindenki mutassa fel az előre kiosztott piros lapokat. Beszélgetés helyett most zúg az “Orbán, takarodj”.

Fotó: Magócsi Márton

10.50

Az állami ünnepségen Tarlós István főpolgármester tartja az első beszédet. Azt mondja, Jókai Mórt idézve, hogy nem bátraké a pálma, hanem azoké, akik szeretik a hazát”, Tarlós eljut oda, hogy az igazi bátrak őrzik a határt és vigyázzák a hazát! Nagy tapsot kap az ünneplőktől. Tarlós figyelmeztet: a múlttal szembenézve cselekedni kell a nemzetért. “Sokan látjuk úgy, hogy ez az ország mer cselekedni, bár kockázatos és nehéz.”

Közben a tüntetésen Büki Zoltán főszervező szól arról, hogy az emberek 168 órát dolgoznak, mégsem jutnak egyről a kettőre, 48 örökösei pedig nem a lengyel vendégmunkásokat hívó hatalom. A szavait nagy ováció követte, a Kálvin téren el is nyomta Tarlós hangját.

10.40

Orbán Viktornak már tíz perce beszélnie kellene, de még nincs sehol, ehelyett folytatódik a hangpárbaj. A díszünnepségen épp néptáncműsor megy, az ellenzéki színpadon pedig Petőfi-verset szavalnak.

Fotó: Magócsi Márton

10.29

A Múzeumnál 48-as indulókat énekelnek, az ellenzéki színpadon gitároznak, a kettő között pedig néhány idősebb ellenzéki tüntető kiabálja a kormánypártiak felé: “A mi pénzünkön vagyok itt, és még idejöttök kötekedni?”

10.24

“Mit kiabáltok, ti szemkilövető hazaárulók?” – kiabálta egy biciklis férfi az ellenzéki tüntetők felé, aztán halkan hozzátette: “Azért a Fidesz se jobb”. Az ellenzéki színpad előtt már több mint ezren vannak, de a beszédek még nem kezdődtek el. Egyelőre főleg a kormánypárti ünneplők és a tüntetők közti vitákon lehet szórakozni.

Fotó: Magócsi Márton

10.23

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt a Nemzeti Múzeum előtt mond beszédet, ezért Juhász Péter, az Együtt politikusa és aktivistái reggel bejárták a Kiskörutat, és olyan feliratú plakátokat helyeztek el, hogy: „Erre beszél Putyin pincsije/Nárcisza”, „Erre van a nem-Európa” és „Ma megtudjuk, ki Habony Árpád?” – írja a 444.hu.

10.19

Egy Peter nevű lengyel tüntető tudósítónknak azt mondta, azért jött Budapestre, hogy erősítse a híres magyar-lengyel barátságot és a magyar kormányt. “Orbán Viktor függetlenebbé és jobbá teszi Magyarországot. Szeretném, ha Lengyelország is ezt az utat választaná”. A 444.hu közben azt írja, hogy a rendőrök kiemeltek két embert, akik az ellentütetés egyik szervezője szerint hátba támadtak egy ellentütetőt.

10.10

Mindkét program a Himnusszal kezdődött, de a hangpárbajt az állami rendezvény nyerte: az ott éneklő kórus elnyomta az ellenzéki tüntetés kisebb hangszóróit. A két rendezvényt egy láthatósági mellényes rendőrsorfal választja el egymástól.

Fotó: Magócsi Márton

10.06

Az állami rendezvény és a Kecskeméti utcai tüntetés olyan közel vannak egymáshoz, hogy az ellenzéki színpadhoz még a Múzeumnál lejátszott Ákos-dallamok is elhallatszanak. A Múzeum elé egyre több lengyel érkezik, jóformán több a lengyel zászló, mint a magyar.

A Kecskeméti utcánál majdnem ezren vannak már, azt skandálják, hogy “mocskos Fidesz”, az egyik molinón pedig az áll: “ahol a politikusok lopnak és hazudnak, ott kötelesség az ellenállás”.

10.02

Tudósítónk szerint több mint ezren várják Orbán Viktor beszédét a Nemzeti Múzeum előtt, ahová nem sokkal tíz óra előtt érkezett meg egy néhány száz fős lengyel különítmény. Már felállították a miniszterelnök színpadát is, amit kordon választ el a tömegtől.

Fotó: Albert Ákos

Eközben a Kecskeméti utca végén egy ennél jóval kisebb színpad előtt gyülekeznek néhány százan az ellenzéki tüntetésre. “Azt hittem, ennél többen leszünk” – mondta egyikük, de majd skandálni kezdték, hogy “Orbán, takarodj!” Tudósítónk érkezésekor épp bilincsben vittek el egy tüntetőt, de hogy pontosan milyen atrocitás történt, arról egyelőre nincsenek információink. Az eset után az egyik szónok kérte az embereket, hogy ne hagyják magukat provokálni, és kerüljék a konfliktusokat.

9.58

Fél 11-kor kezdődik a március 15-ei állami ünnepség Nemzeti Múzeum előtti része, Orbán Viktor beszédével. A miniszterelnökön kívül felszólal Tarlós István főpolgármester, és fellép a Honvéd Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes mellett Paár Julianna, Varga Miklós és Gubik Petra.

Az állami ünnepséget ellenzéki tüntetés valószínűleg nem fogják megzavarni, mert a Múzeum kert helyett az Astoria és Kálvin tér közötti területre kapott engedélyt demonstrálásra a Demokratikus Magyarországért Civilt Társaság, amely délelőtt 10 órától tarthatja meg rendezvényét.

A Nem hagyjuk sárba tiporni a demokráciát jelmondattal futó demonstráció bejelentését januárban a rendőrség elutasította, arra hivatkozva, hogy már eleve túl sokan lesznek a Múzeum körúton, ezért “a demonstráció lehetetlen célra irányul” – emlékezetet a hvg.hu.

Aztán Büki Zoltán, a társaság képviselője megtámadta a döntést a bíróságon, a BRFK pedig ellenkérelmet nyújtott be. Utóbbi úgy próbálta meg alátámasztani érvelését, hogy az állami ünnepségen a lovasok és katonazenekar készül felvonulni, amihez egyszerűen kell a hely. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot viszont nem győzte meg az üstdob, a cintányér és a tüzes pej paripák fenyegetése, Bükinek adott igazat, így zöld utat kapott az ellenzéki megmozdulás, melyre minden olyan ellenzéki és magántömörülést várnak, amely nem az állami keretek közt ünnepelne.

Pár napja a terrorelhárítás (TEK) bejelentette, hogy 15-én 0 órától 13 óráig Múzeum körút – Baross utca – Szentkirályi utca – Rákóczi út négyszöget a rendőrség lényegében lezárja, „a szükséges mértékben”, korlátozhatja a forgalmat, megteheti, hogy megmotozzon vagy elküldjön onnan embereket. Persze csak akkor, ha szükség van rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!