Magyarország

2015.07.15. 20:32

A jogsértő termékbemutatók ellen lép fel a KDNP

Szécsény, 2015. július 15., szerda (MTI) - Az időseket megtévesztő, jogsértő termékbemutatók ellen lép fel a Kereszténydemokrata Néppárt, törvényjavaslatukat az ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés - közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke szerdán Szécsényben, sajtótájékoztatón.

Szécsény, 2015. július 15., szerda (MTI) - Az időseket megtévesztő, jogsértő termékbemutatók ellen lép fel a Kereszténydemokrata Néppárt, törvényjavaslatukat az ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés - közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke szerdán Szécsényben, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta: egyre nagyobb problémáról van szó, mert míg négy évvel ezelőtt csak mintegy 250, addig évente már csaknem ezer írásos panasz érkezik a fogyasztóvédelemhez ezekben az ügyekben.

Kifejtette: javaslatuk egyrészt megtiltaná, hogy a termékbemutatók helyszínén hitelszerződést lehessen aláíratni, másrészt előírná, hogy a termékbemutatók szervezői ügyfélszolgálatot kötelesek működtetni. A törvény azt is megtiltaná, hogy a reklámokban ingyenesnek állítsák be ezeket a rendezvényeket.

A javaslat a leginkább nehéz helyzetben lévő, kiszolgáltatott, becsapott embereken kíván segíteni, jogi védelmet akar adni az időseknek - jegyezte meg a politikus.

Közölte, a törvény két pontja novemberben léphet hatályba, az ügyfélszolgálatra vonatkozó, pár hetes felkészülést igénylő pont pedig decemberben.

Az ellenőrzések tanúsága szerint a termékbemutatók mintegy 25 százaléka törvényesen zajlik, a zöménél azonban konkrét jogsértések merülnek fel - hangsúlyozta a KDNP alelnöke.

A politikus, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a KDNP Nógrád megyei választmányi ülése előtt tartott sajtótájékoztatón a párt egy másik, már elfogadott javaslatáról, a családi csődvédelem bevezetéséről is szólt, amely ugyancsak kiszolgáltatott, nehéz helyzetbe került emberek helyzetén kíván segíteni. Az új jogintézmény lényege, hogy magánszemélyek, családok kérhetnek ötéves moratóriumot, amely alatt pénzüket jobban beosztva, tőlük telhetően visszafizetik adósságaikat a társasháznak, közműszolgáltatóknak, bankoknak, és az adósság maradék részétől megszabadulnak.

"Olyan családokról beszélünk, akik negatív vagyonban vannak, tehát több az adósságuk, mint a teljes vagyonuk, és olyan adósságspirálba kerültek, amelyben ha nincs külső segítség, életük végéig fizetik a törlesztőrészleteket, de sose jutnak a végére" - fogalmazott Rétvári Bence. "Bízunk benne, hogy több tízezer embernek tud segíteni a következő években Magyarországon" - mondta a KDNP alelnöke.

Bablena Ferenc, a párt megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Nógrádban az országos átlagot meghaladó lefedettséget biztosítanak a párt alapszervezetei, a hagyományosan keresztény beállítottságú térségben stabil és biztos lábakon áll a KDNP.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!