Magyarország

2013.06.08. 18:28

Árvíz - Kerényi János: Bács-Kiskun megyében lakott település, emberélet nem kerülhet veszélybe

Dunapataj, 2013. június 8., szombat (MTI) - Bács-Kiskun megyében lakott település, emberélet nem kerülhet veszélybe, mert a fővédvonalak a legmagasabb vízállásnál is a mederben tudják tartani a Dunát - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke szombaton az MTI-nek a Solt és Dunapataj közötti gátszakaszon.

Dunapataj, 2013. június 8., szombat (MTI) - Bács-Kiskun megyében lakott település, emberélet nem kerülhet veszélybe, mert a fővédvonalak a legmagasabb vízállásnál is a mederben tudják tartani a Dunát - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke szombaton az MTI-nek a Solt és Dunapataj közötti gátszakaszon.

Az állami védvonalak teljesen rendben vannak, "reményeink szerint nem lehet probléma, de a váratlan helyzetekre is fel vagyunk készülve" - hangsúlyozta Kerényi János a Solttól délre fekvő nyári gáton, amelynek magasításán és megerősítésén folyamatosan dolgoznak az emberek.

A megyei kormányhivatal kormánymegbízottja szombaton Farkasinszki Lóránttal, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójával végigjárta a Duna megyei szakaszán folyó munkálatok helyszíneit. A Duna 129 kilométer hosszan folyik Bács-Kiskun megye határán, a folyóparti települések a fővédvonalon kívül fekszenek.

Kerényi János kiemelte: két helyszínen folyik továbbra is nagyon komoly a védekezés, egyrészről Baján a Petőfi-szigeten, valamint Solt és Dunapataj között.

Legfrissebb információi is megerősítik azt, hogy Baján lesz kritikus helyzet, mert várhatóan 10 méter magas lesz a Duna vízszintje, mely felette van minden eddig mért adatnak. Az önkormányzat által védett védvonalon komoly erők dolgoznak - fűzte hozzá.

A legfrissebb előrejelzések szerint szerdán várható a Duna tetőzése Bajánál, némileg korábban, mint ahogy jelezték

Másik kritikus pont, amely szintén nem az állami védvonalat érinti a Solt és Dunapataj közötti, 32 kilométer hosszú nyári gát. A közvetlenül a Duna-partján húzódó nyári gátat azért kell megerősíteni, mert egy 4 ezer hektáros, több milliárd forint értékű mezőgazdasági terület van veszélyben - indokolta Kerényi János a területen folyó, jól szervezett munkát.

Ez nem része az állami védvonalnak, de mivel milliárdos értékek vannak a nyári gát és a fővédvonal között, az önkormányzatok döntése értelmében megvédi a nyári gátat, melynek egyik részén egy kerékpárút fut, ezért megfelelően megerősített állapotban van - mutatta a helyszínen a megyei védelmi bizottság elnöke.

A gátszakasz nagyobb részén, 22 kilométeren folyik a nyári gát magasítása és megtámasztása, a katasztrófavédelem bevonásával, vízügyi szakember irányításával, a solti önkormányzat koordinálása mellett - tette hozzá.

Elmondása szerint jelentős gépi erő, valamint nagyon sok ember dolgozik a helyszínen, a mezőgazdasági vállalkozók, akiknek a területe veszélyben van, biztosítják a gépeket.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a nyári gát még közel két méterrel magasabban van a Duna vízszintjénél.

Kerényi János elmondása szerint várhatóan még egy métert fog emelkedni a folyó, tehát a gátmagassággal nem lehet gond. Hangsúlyozta, hogy a megyei védelmi bizottságnak és a megyei katasztrófavédelemnek jelenleg az a feladata, hogy minden segítséget megadjon a védekezéshez.

Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója rámutatott: a vonatkozó törvény szerint amíg nincs kihirdetve a veszélyhelyzet, a polgármesterek a védekezésért felelős személyek az önkormányzati védművek vonalán. Az állami védvonalon a vízügy folytatja a védekezést, veszélyhelyzet kihirdetése esetén a katasztrófavédelem veszi át az irányítást.

Ismertette: a munka rendben folyik, több mint 600 önkéntes dolgozik a gátakon, közöttük gazdák, társadalmi szervezetek, tűzoltók, valamint a közeli állampusztai börtön lakói.

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere a solti önkormányzat kérését tolmácsolva tudatta: Kalocsáról és a környékből is várják az önkénteseket a solti nyári gáthoz. A nyári gát védelméhez minden segítő kézre szükség van, így a Helyi Védelmi Bizottság a +36 (78) 465 700-as telefonszám 219-es mellékén várja azok jelentkezését, akik munkájukkal hozzá tudnak járulni a védekezési munkálatokhoz.

A megfelelő koordinálás érdekében, arra kérik az önkénteseket, hogy mindenképpen regisztráljanak a fenti telefonszámon, amire szombaton 15 és 21 óra között van lehetőség.

Az első buszok vasárnap reggel 7 órakor indulnak a kalocsai önkormányzat főbejárata elől, de mindenkinek a személyes egyeztetés után adnak időpontot, hogy melyik járattal indulhat majd útnak. Ugyanitt arra kérnek mindenkit, hogy regisztráció nélkül ne induljon el.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!