Magyarország

2013.04.12. 19:28

Iszapömlés - A helyszíni tárgyalás anyagának ismertetésével folytatódott a per

Veszprém, 2013. április 12., péntek (MTI) - A helyszíni tárgyaláson rögzített videofelvétel, hangfelvétel és jegyzet alapján készült jegyzőkönyv ismertetésével folytatódott a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalása pénteken a Veszprémi Törvényszéken.

Veszprém, 2013. április 12., péntek (MTI) - A helyszíni tárgyaláson rögzített videofelvétel, hangfelvétel és jegyzet alapján készült jegyzőkönyv ismertetésével folytatódott a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalása pénteken a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyben első fokon eljáró bíróság Szabó Györgyi vezette büntetőtanácsa március 21-22-én helyszíni tárgyalást tartott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. gyártelepén a bizonyítási eljárás részeként.

A pénteken felolvasott csaknem 80 oldalas dokumentum szerint a helyszíni tárgyaláson a negyedrendű vádlott Sz. Tibor diszpécser, az ötödrendű vádlott D. József divízióigazgató, a hatodrendű vádlott P. Ferenc, a vörösiszaptér vezetője, a nyolcadrendű vádlott L. László és a tizenötödrendű vádlott B. Antal vezető diszpécser vett részt. Az eljárásba a bíróság több tanút is bevont, akik szerint áramszünet esetén nincs kapcsolat a diszpécser és a szivattyúházak között.

A műszerterem irányítójának helyszíni tanúvallomásában elhangzott: 2010. október 4-én a gyárban nem észleltek hibajelzést, csak azt, hogy nem jött retúrvíz a gyárba a tározóktól. Ez 12.15-kor történt, az időt a tanú a monitoron látta. Akkor szólt a negyedrendű vádlott diszpécsernek, akitől megtudta, hogy áramszünet van, ezért álltak le a szivattyúk.

Az ötödrendű vádlott szerint a gátfal kiszakadásakor kidőlt egy villanyoszlop, az okozta az áramszünetet, a szivattyúk addig működtek. Szerinte ezt az is igazolja, hogy az iszapkatasztrófa után október 15-én automatikusan újraindultak, amikor visszaadták az áramot a trafóra. A jegyzőkönyv szerint akkor védőruhában rohantak vissza leállítani őket, mivel nyomták vissza a vizet az átszakadt tározóra.

A bíróság pénteken május 10-re elhalasztotta a helyszíni meghallgatásról készített videofelvétel levetítését. A tanács elnöke jelezte: az erős szél miatt esetenként rosszul tudták rögzíteni a hangot, kérte az érintett vádlottakat a jegyzőkönyv pontosítására. A tárgyaláson az ötödrendű vádlott indítványt nyújtott be a felolvasott jegyzőkönyv egyes műszaki paramétereinek korrigálására.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

A tárgyalás május 6-án folytatódik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!