Magyarország

2013.03.23. 10:44

Tóásó-ügy - Az eddigi vezető ügyész nélkül is folytatódik a per

Budapest/La Paz, 2013. március 22., péntek (MTI) - Az eddigi vezető ügyész lemondása ellenére is folytatódik Bolíviában az úgynevezett terrorista ügy pere, amelyben a 39 vádlott között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd - közölte pénteken a helyi sajtó.

Budapest/La Paz, 2013. március 22., péntek (MTI) - Az eddigi vezető ügyész lemondása ellenére is folytatódik Bolíviában az úgynevezett terrorista ügy pere, amelyben a 39 vádlott között van a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd - közölte pénteken a helyi sajtó.Marcelo Soza ügyész hollétéről napok óta nem tudni, a lakásán nem található meg, a telefonokra nem válaszol. Az ügyvédje utoljára március 16-án tudott kapcsolatra lépni vele. Ramiro Guerrero főügyész levélben és nyilvános felhívásban is beidézte őt a hivatalába április elsejére, hogy adjon számot egy telefonbeszélgetésről, amelyről titkos hangfelvétel készült, s amely során - ha hitelesnek bizonyul - Soza egy bizalmasának felfedte, hogy a terrorista ügyet manipulálták.

Az ügyész sok nevet említett, olyan személyekét, akik az államapparátusban dolgoznak vagy dolgoztak. Arról is beszélt, hogy bizonyos periratok eltűntek az irodájából, de ő nem léphetett vissza a perben való részvételétől, mert nagy botrány kerekedett volna, ha mindez kiderül. Soza megvallotta bizalmasának: a kormányzati (belügy) minisztérium egyik tisztségviselője maga mondta, hogy ha a "terrorista összeesküvésről" szóló bírósági ügy összeomlik, "Evo (Morales bolíviai elnök) is bukik".

A felvételt egy ellenzéki szenátor, Carmen Eva Gonzales hozta nyilvánosságra. Mint mondta, ismeretlen személyek küldték el neki. A politikus helyi idő szerint még csütörtökön egy újabb, ugyanilyen forrástól származó levelet mutatott be, amelyet egy ENSZ-szakértő írt arról, hogy az ügyet kirobbantó 2009. április 16-i kommandós rajtaütés során agyonlőttek egy már ártalmatlanná tett gyanúsítottat, az ír Michael Dwyert.

A levelet 2012. szeptember 26-án küldte el a bolíviai kormánynak az ENSZ önkényes kivégzésekkel foglalkozó jelentéstevője. Christof Heyns megállapította, hogy "Dwyer először egy lövést kapott a mellkasa felső részébe, és ez elég volt ahhoz, hogy ártalmatlanná tegye. Később még négyszer lőttek bele a háta bal felső részébe, miközben hason feküdt a földön."

Gonzales hangsúlyozta, hogy a bolíviai kormány soha nem adott hírt erről a levélről. A szenátor kijelentéseit hivatalos helyről eddig nem kommentálták - írta pénteki számában a Santa Cruz-i El Deber.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!