Magyarország

2013.03.13. 13:02

MSZP: a kormány szétverte az egész nyugdíjrendszert

Budapest, 2013. március 13., szerda (MTI) - Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a kormány szétverte az egész nyugdíjrendszert, de azzal még nagyobb hibát követne el, ha most csak a rendszer egyetlen elemét, a korengedményes nyugdíjat vezetné be ismét.

Budapest, 2013. március 13., szerda (MTI) - Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a kormány szétverte az egész nyugdíjrendszert, de azzal még nagyobb hibát követne el, ha most csak a rendszer egyetlen elemét, a korengedményes nyugdíjat vezetné be ismét.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányzati kommunikáció most arról szól, hogy bevezetik a korengedményes nyugdíjat, amit korábban megszüntettek. "Lehet, hogy érzékelik, hogy elcseszték az egész nyugdíjrendszert", de most még nagyobb hibát fognak elkövetni, ha ennek egyetlen egy elemét kiemelik, és nem rendszerszerű beavatkozást végeznek - mondta.

Szerinte, ha a kormány kiragadja a korengedményes nyugdíjat a korhatár alatti nyugdíjak rendszeréből, és nem teszi lehetővé a rugalmas nyugdíjba vonulást, akkor fennáll a veszélye annak, hogy csak a jó anyagi helyzetben lévő cégek tudják ezt érvényesíteni a munkavállalójukkal szemben. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz azokkal a cégekkel, amelyek létszámleépítésre kényszerülnek. Úgy vélte: ezzel a lépéssel a kormány olyan helyzetet teremt, hogy akár 44 éves munkaviszonnyal, 60 év felett sem lehet majd nyugdíjba menni, ha a vállalat egy összegben, előre nem fizeti a járulékokat.

Szerinte az is kérdéses, hogy mi lesz azokkal, akik az elmúlt másfél évben nem élhettek ezzel a lehetőséggel.

Lehet, hogy egy nagyarányú létszámleépítést tervez a kormány, és ezt így próbálja annulálni, lehet, hogy a szakszervezetnek akar kedvezni, hogy ne legyen belőle "mérhetetlen nagy botrány"? - vetette fel.

Arra a felvetésre, hogy a szocialista kormány szüntette meg a 13. havi nyugdíjat, Korózs Lajos azt mondta: "mi adtuk a 13. havit, és ameddig tudtuk fizettük". Ha Orbán Viktor annyira szereti ezt a juttatást, akkor miért nem vezette be az elmúlt három évben? - tette hozzá.

A szocialista politikus egy másik kérdésre azt mondta: hallják, hogy a miniszterelnök aláírásokat fog gyűjtetni az aktivistáival azért, hogy a gazdagok "jó nagy rezsicsökkentésben részesüljenek", szerinte ugyanakkor ezzel az egész "mizériával" a botrányos alaptörvény-módosításról akarja elterelni a kormány a figyelmet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!