Magyarország

2013.03.15. 19:35

Március 15. - Széchenyi-díj - Andrásfalvy Bertalan etnográfus

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - A néphagyomány ma is útmutatást ad - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Andrásfalvy Bertalan etnográfus, aki életművének elismeréseként pénteken vehette át a Parlamentben a Széchenyi-díjat.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - A néphagyomány ma is útmutatást ad - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Andrásfalvy Bertalan etnográfus, aki életművének elismeréseként pénteken vehette át a Parlamentben a Széchenyi-díjat.Andrásfalvy Bertalan a Magyar Tudományos Akadémia doktora, néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa az indoklás szerint a magyar néprajztudomány egészét átfogó - a népi gazdálkodás szinte valamennyi ágát, a népköltészetet, a néprajzi csoportok együttélését, a néphagyomány jelentőségét és ápolását is érintő -, nemzetközileg is számon tartott tudományos kutatásaiért, publikációiért, oktatói és közéleti tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Széchenyi-díjat.

"Azért örültem, mert a díj nem nekem szól, hanem ahhoz az eszmevilághoz, amit képviselek. Azért ír és azért harcol az ember, hogy ezt elismertesse vagy közzétegye. Ha egy ilyen díjat adnak, az azt jelenti, hogy nem dolgoztam hiába" - szólt az elismerésről.

Andrásfalvy Bertalan felidézte: a negyvenes évek elején ismerkedett meg "az akkori világ legelesettebb magyar népcsoportjával", a nagybirtokosok cselédjeivel és az ő művészetükkel, de apja is gyűjtötte a népművészeti tárgyakat, anyja pedig ötvösködött.

Az etnográfus visszaemlékezése szerint már érettségi előtt járta a falvakat, majd egyetemistaként éppen a kollektivizálás időszakában igyekezett minél többet rögzíteni az eltűnőben lévő néphagyományból. Mint hozzátette, később nagy örömmel tapasztalta, mikor a fiatalok felfedezték ezt a népművészetet, az óvodákban népi gyermekjátékokat kezdtek tanítani.

"A néphagyomány több ezer év tapasztalatának gyűjteménye, nem egy elmélet, hanem a bevált értékrend. Ez a kultúra emberi tartást, életörömet tudott adni sok száz éven keresztül, csak az életet adó hagyományok maradtak meg. Ezért fontos a néprajzi anyag, mert most is útmutatást adhat, mit kell csinálnunk" - hangsúlyozta a kutató.

Andrásfalvy Bertalan az oktatásban is kiemelte a népművészet szerepét, hiszen annak segítségével a gyerekek közösségre lelhetnek, és megtalálhatják helyüket a társadalomban.

A bartóki-kodályi eszmény, amely azt mondja, a néphagyományt kell a nemzeti művelődés alapjává tenni, éppen erről szól: akkor mindenki itt marad, ha a nemzet értéket jelent számára. Ezt nem lehet ráparancsolással elérni, hanem csak élményekkel - mutatott rá.

Andrásfalvy Bertalan a rendszerváltás idején politikai szerepet is vállalt, 1990 és 1993 között az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere volt. Politikusi pályájára visszatekintve úgy vélte, akkor számos dolgot nem sikerült elérnie, ezek közül azonban most sok minden kezd megvalósulni, például az erkölcstan bevezetése a közoktatásba.

Mint az etnográfus elárulta, ma is sokrétű tevékenységet végez: "rengeteg jegyzetem van, nagyon sok minden még megíratlan, tanítok az egyetemen, előadásokat tartok, cikkeket írok például a földkérdésről, mert nagyon fontosnak tartom a családi gazdaságokat, ezekben látom a jövőt".

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!