Magyarország

2013.03.01. 21:02

Jegybankelnök-jelölés - A gazdasági bizottság támogatta Varga Mihály kinevezését nemzetgazdasági miniszterré

Budapest, 2013. március 1., péntek (MTI) - Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága pénteki ülésén 18 támogató, 6 elutasító és 1 tartózkodó szavazat mellett támogatta Varga Mihály kinevezését a Nemzetgazdasági Minisztérium élére.

Budapest, 2013. március 1., péntek (MTI) - Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága pénteki ülésén 18 támogató, 6 elutasító és 1 tartózkodó szavazat mellett támogatta Varga Mihály kinevezését a Nemzetgazdasági Minisztérium élére.

A miniszteri pozíció betöltése azt követően vált szükségessé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel bejelentette: az eddigi tárcavezető Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank elnökének javasolja. A kormányfő egyben jelezte: Varga Mihály eddigi, tárca nélküli miniszteri pozíciójára nem jelöl új minisztert, hiszen az a feladatkör "annyira elvékonyodott már, hogy belefér a miniszteri munkakörébe".

Varga Mihály a bizottsági meghallgatásán kiemelte: nem változik a kormányzati gazdaságpolitika iránya, és változatlanok maradnak a 2010 óta érvényes célok is: az államadósság csökkentése, az egyensúly megteremtése és a foglalkoztatás növelése. A nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa bizottsági meghallgatásán ezt azzal egészítette ki: fontos célja, hogy a gazdaságot stabil növekedési pályára állítsák.

Nyomatékosította: nem lesz lehetőség arra, hogy a 2014-es büdzsé választási költségvetés legyen. Elmondta: nem ért egyet azzal, hogy már most módosítani kellene az idei költségvetést, a tisztánlátáshoz szerinte meg kell várni az idei első negyedéves növekedési adatokat. Hozzátette: a tavalyi utolsó negyedév GDP-adata "siralmas", de a kormány eltökélt, hogy ezen változtasson.

A nemzetgazdasági miniszteri poszt várományosa a célok között említette a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Ezzel kapcsolatban elmondta: újra és újra meg kell győzni az Európai Bizottságot arról, hogy a magyar kormány az előző két évhez hasonlóan képes teljesíteni a hiánycélt.

Varga Mihály szerint a kiszámíthatóság a gazdaságpolitika egyik legfontosabb eleme. Közölte: a nagy átalakítások után az intézkedések finomhangolása, konszolidációs időszak kell, hogy következzen. Különösen igaz ez az adópolitikára - mondta.

Leszögezte: a kormány már lefektette az adórendszer alapjait. Ennek értelmében a jövedelmi típusú adók helyett a fogyasztási típusúakra helyez nagyobb hangsúlyt a kormány - ismételte meg a korábban is hangoztatott elveket a nemzetgazdasági miniszterjelölt.

Varga Mihály a meghallgatáson jelezte: a tavasz folyamán a hitelezés helyreállítását, bővítését célzó megállapodás születhet a kormány és a magyarországi bankok között.

A nemzetgazdasági miniszterjelölt hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitika erejét jelzi, hogy sikerült a felmerülő költségvetési problémákra reagálni, és a nemzetgazdasági minisztérium "képes volt a gyors cselekvésre".

Kovács Tibor (MSZP), a bizottság alelnöke a meghallgatáson annak a véleményének adott hangot, hogy az új nemzetgazdasági miniszter meglehetősen nehéz helyzetben van, hiszen "csődtömeget örököl" elődjétől. A szocialista képviselő megjegyezte: ha Varga Mihály komolyan gondolja, hogy nem kíván végrehajtani komoly változtatást a gazdaságpolitikai irányon, akkor "nem sok jót" remélhet az ország.

Az MSZP-és honatya kiemelte: gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mert most már az export teljesítménye is visszaesett.

Kovács Tibor megjegyezte: az elmúlt 9 hónap alatt nem tett jót Varga Mihály tekintélyének az a "pávatánc", amit a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterként "eljátszattak vele".

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke ezzel szöges ellentétben álló véleményt fogalmazott meg Varga Mihály elmúlt kilenc hónap alatti tevékenységéről. Rogán Antal megköszönte Varga Mihály tárca nélküli miniszterként végzett munkáját, emlékeztetve arra: jól tette, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalásokon is szem előtt tartotta a magyar családok érdekeit, például az árfolyamgát rendszerének kérdésköre kapcsán. Szerinte Varga Mihály érdeme is, hogy Magyarország nem vállalt teljesíthetetlen feltételeket.

A bizottság fideszes elnöke fontosnak nevezte azt is, hogy Varga Mihály szerint idén is 3 százalék alatt lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

Volner János (Jobbik) Varga Mihály miniszteri meghallgatásán felvette, hogy az ország versenyképességét erősíteni kell, és arra is választ keresett, hogy mit tesz majd Varga Mihály a beruházási ráta növeléséért, mivel a beruházások sokéves mélypontjukon vannak.

Varga Mihály válaszában kiemelte: a kormány, benne a nemzetgazdasági tárca mindent megtesz azért, hogy a beruházási ráta emelkedjék, ezt a célt is szolgálják a kormány és a multinacionalis vállalatok között megkötött stratégiai szerződések is.

A nemzetgazdasági tárca felügyelete alá tartozik az Eximbank is, ez a hitelintézet is hozzájárul majd a magyar vállalkozások exporttevékenységének erősítéséhez - válaszolta arra a felvetésre, miként segítheti a tárca a gazdasági növekedés beindulását. Egy másik kérdés kapcsán pedig elmondta: az informatikai fejlesztéseket még inkább támogatni, erősíteni kell a következő időszakban, mert az informatika komoly gazdaságnövelő tényező lehet a jövőben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!