Magyarország

2013.02.10. 12:48

OGY - Miniszterelnöki felszólalással kezdődik a parlamenti idény

Budapest, 2013. február 10., vasárnap (MTI) - Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A képviselők a ház idei első, kétnaposra tervezett ülésén elfogadhatják az új Polgári törvénykönyvet (Ptk.), továbbá kivételes sürgős eljárással átírhatják az idei költségvetést az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben.

Budapest, 2013. február 10., vasárnap (MTI) - Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. A képviselők a ház idei első, kétnaposra tervezett ülésén elfogadhatják az új Polgári törvénykönyvet (Ptk.), továbbá kivételes sürgős eljárással átírhatják az idei költségvetést az E.ON gázüzletágának megvásárlásával összefüggésben.A parlament ülése hétfőn a megszokott időben, 13 órakor kezdődik. A kormányfő várhatóan főként az uniós keretköltségvetés elfogadásával záruló rendkívüli EU-csúcstalálkozóról számol be napirend előtti felszólalásában, de a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Orbán Viktor moszkvai munkalátogatását és a török kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalását is szóba hozhatja.

A napirend előtti felszólalásokat ezúttal is az interpellációs időszak követi, az azonnali kérdésekkel és kérdésekkel kiegészítve.

A határozathozatalok alatt elsőként szavazhatnak az új Ptk.-ról, így a javaslat végleges elfogadása előtt arról a zárószavazás előtti módosító javaslatról is, amelyben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt kezdeményezi: jövő január elseje helyett két és fél hónappal később, 2014. március 15-én lépjen hatályba az új törvénykönyv.

A parlament ezt követően az alkotmányügyi bizottság egy korábbi általános érvényű állásfoglalásának elutasításáról tárgyalhat és dönthet az MSZP kezdeményezésére. Mesterházy Attila, a párt elnök-frakcióvezetője az indítványban arra emlékeztet, hogy Kövér László házelnök 2012. november 12-én megsértette az Országgyűlésről szóló törvény részlehajlás nélküli ülésvezetésre vonatkozó rendelkezését, amikor ülésvezetés közben a kormánypárti frakciók felé fordulva demagógnak minősítette Lukács Zoltán szocialista képviselő felszólalását. Az ellenzéki politikus szerint a Ház alkotmányügyi bizottsága erre válaszolva hozta általános érvényű állásfoglalását, holott arra semmi szükség nem lett volna, hiszen a házelnök a hatályos törvény alapján egyértelműen számonkérhető lett volna.

A szavazások után kezdődhet vita az úgynevezett trafiktörvény módosításáról, amelyben a kabinet arra tesz javaslatot, hogy szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhassanak az üzletek, és akár már májusban megkezdhessék működésüket a nemzeti dohányboltok.

Ugyancsak hétfőn, várhatóan a késő esti órákban kerül terítékre a kis- és középvállalkozások 2009-2010-es helyzetéről szóló jelentés, emellett a képviselők kivételes sürgős eljárással megtárgyalhatják az idei költségvetés első módosítását is. A kormány ebben azt kezdeményezi, hogy az állam készfizető kezesként feleljen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért.

Kedden, a reggel kilenc órakor kezdődő napirend előtti felszólalások után el is fogadhatják az utóbbi javaslatot.

Ezt követően a második ülésnapon öt jogszabály-változtatás általános vitájára is sort kerítenek, így napirendre kerül például az igazságügyben dolgozók nyugdíjazásáról szóló javaslat, amely alapján fokozatosan, tíz év alatt csökkenhet 70-ről 65 évre a bírák, az ügyészek és a közjegyzők nyugdíjkorhatára. Emellett téma lesz még az önkormányzati törvény és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályok változtatása, a nap végén pedig az atomenergia 2009-2011 közötti hazai alkalmazásának biztonságáról szóló jelentés.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!